Viskas iš obuolių      

Obuolys Obuolius gali valgyti visi, net ir sergantys cukralige. Jie pagerina medžiagų apykaitą, širdies darbą.

Obuoliai vertingi savo cukrumi – fruktoze, pektininėmis medžiagomis, organinėmis rūgštimis ir kt. 100 g obuolių yra (mg): kalio – 130,0; natrio – 26,0; kalcio – 16,0; magnio – 9,0; geležies – 2,2; fosforo – 11,0; cinko – 0,11; mangano – 0,06. 100 g obuolių duoda apie 45 kcal.

Veikiant saulei, obuoliuose susikaupia organinių medžiagų ir vitaminų (mg): C, B1, B2, B6, E, niacino, cukrų ir kt. Pektinų yra apie 1-1,6% (priklausomai nuo rūšies); ląstelienos – 0,53-1,39%. Vanduo sudaro apie 85% vaisiaus masės.

Obuoliai gali tapti ir pagrindiniu maisto produktu, jei bus papildomi kitomis organizmui būtinomis medžiagomis, ypač baltymais.

Visi puikiai žinome, koks skanėstas yra kepta antis ar žąsis su obuoliais. Tačiau rečiau obuoliai derinami prie kitų patiekalų. O juk jie puikiai tinka su įvairia mėsa, kepenėlėmis, skanu troškinti su spirgučiais, pakepinti aliejuje, su kruopų ir makaronų patiekalais, žuvimi. Tad valgykim sumuštinius su skiltele obuolio, ją padėkim prie sriubos. Obuolius galima pakaitinti susmeigus ant iešmo prie karštų žarijų, židiniuose ar pakepti orkaitėje.

Obuolius smulkinti reikia tik nerūdijančio metalo įrankiais.

Mėsa įdaryti obuoliai

4-5 obuoliai, 100 g virtos mėsos, 3 šaukštai grietinės, 1 arb. šaukštelis kmynų, žalumynų (petražolių ar kt.).
Padažui: 1 šaukštas aliejaus, 1 šaukštas citrinos sunkos, truputis cukraus.

Obuolius nuplauti, įdėti į verdantį vandenį ir virti 5 min. po to šaukšteliu išimti sėklyną su dalimi obuolio. Virtą mėsą ar kumpį sumalti mėsmale, sumaišyti su grietine, mikseriu ar šluotele išplakti, suberti kmynus, išmaišyti. Įdaryti obuolius, papuošti petražolių lapeliais, užpilti padažu.

Padažui: aliejų, citrinos sunką ir cukrų išmaišyti mediniu šaukštu kol pabals.

Višta su obuoliais

1 kg višta, 4 rūgštūs obuoliai,100 g sviesto, 2 šaukšti degtinės, 1 stiklinė obuolių vyno, druskos, pipirų ar kmynų

Vištą nuplauti, nusausinti, vidų įtrinti druska, pipirais ar kmynais, į vidų įdėti 25 g sviesto. Likusį sviestą ištirpinti, aptepti vištą. Degtinę sušildyti ir užpilti ant vištos. Obuolius nuplauti, išimti sėklynus ir supjaustyti stambiais žiedais. Vištą įdėti į ugniai atsparų indą ar troškintuvą, apdėti paruoštais obuoliais, užpilti praskiestą sviestą su obuolių vynu. Indą dėti į įkaitintą orkaitę, kepti 1 val.

Grikių-obuolių apkepas

1 stiklinė grikių kruopų, 2-3 obuoliai, 2 kiaušiniai, 1 šaukštas cukraus, 20 g sviesto

Grikių kruopas užpylus 2/3 jų tūrio vandens, pamažu virti. Po 10 min. uždengti ir palaikyti apie 30 min. karštai, kol grikiai pakankamai išbrinks. Vandens neturi likti. Pravėsus dėti su cukrumi išsuktus kiaušinių trynius, išmaišyti, kad vienodai pasklistų, sudėti iki standumo išplaktus kiaušinių baltymus ir, visą masę atsargiai sumaišius, sudėti į riebalais išteptą, džiūvėsėliais išbarstytą apkepo indą. Obuolius perpjauti pusiau, išimti sėklyną, odelę įpjauti 4-5 kartus ir sudėti į paruoštą apkepo masę. Viršų apdėti mažais sviesto gabalėliais, kepti vidutinio karštumo orkaitėje 20-30 min. Pateikti su visu apkepo indu. Kaip priedas labai tinka pienas.
Panašius apkepus galima ruošti ir su kitomis kruopomis – ryžių, perlinėmis arba virtomis bulvėmis, kurias supjausčius gražiai pakepinti riebaluose, svieste. Toliau – viskas kaip ruošiant grikių apkepą.

Kraujinė dešra su obuoliais

Obuolys su sonine 1/2 kg kraujinės dešros (vėdarų); 40-50 g margarino ar kitų riebalų; 2 svogūnų ropelės, 5 gražūs obuoliai, 1 petražolių pundelis

Keptuvėje karštuose riebaluose pakepinti storesniais gabalais supjaustytą dešrą. Žiedais supjaustytus svogūnus taip pat gražiai pakepinti, kol pagels. Tada sudėti 4 obuolius, supjaustytus skiltelėmis, ir patroškinti uždengus 10-12 min. 1 obuolį, išėmus sėklyną, supjaustyti ir iškloti indo dugną. Ant viršaus dėti pakepintą dešrą, apdėti svogūnais ir gausiai papuošti petražolių lapeliais.

Obuoliai su lašiniais ar šonine

250 g obuolių; 500 g žalių ar rūkytų lašinių; 250 g svogūnų, druskos, šaukštelį cukraus, maltų saldžių pipirų

Lašinius supjaustyti vienodo dydžio strypeliais (3x1) ir kaitinti (spirginti), kol visai išsileis. Tada sudėti žiedais pjaustytus svogūnus ir toliau kaitinti, kol svogūnai pusiau suminkštės. Dabar jau dėti supjaustytus vienodo dydžio skiltelėmis nuluptus obuolius ir uždengus kaitinti dar 2-3 min., kad obuoliai suminkštėtų, tačiau neištižtų.

Ši mišrainė ant duonos riekučių skani ir karšta, ir šalta pavakariams. Ją galima palikti ir ilgesniam laikui. Reikia pasiruošti pusės litro talpos sausai iškaitintų, karštų stiklainių ir skubiai į juos sudėti paruoštus obuolius. Stiklainiai iškart uždaromi dezinfekuotais dangteliais.

Kas mėgsta, gali įdėti džiovintų slyvų (išėmus kauliukus) ar razinų. Jas dėti kartu su obuoliais ir tada kaitinti pora minučių ilgiau.

Antis obuolių sultyse

Antis, druskos, pipirų, 2 svogūnai, 0,5 l. obuolių sulčių (be cukraus), šaukštas riebalų

Paruoštą antį supjaustome gabalais. Juos ištriname druskos, pipirų ir smulkiai supjaustytų svogūnų mišiniu. Sudedame į troškintuvą, užpilame obuolių sultimis ir paliekame 1 val. Paskui tame pačiame inde troškiname. Kai mėsa jau minkšta, išimame iš skysčio, leidžiame apdžiūti, aptepame riebalais ir apkepiname orkaitėje, kol susidarys rusva plutelė. Į skystį, kuriame troškinome antį, pridedame sultinyje praskiestų miltų, paviriname, pagal skonį pasūdome. Valgome su virtomis bulvėmis ir mišraine.

Obuolių-salierų mišrainė Obuoliu-salieru

3 obuoliai, 1 salieras, majonezo, truputis druskos, cukraus.

Salierą išvirti sūdytame vandeny, nulupti, supjaustyti siaurais stypeliais. Nuluptus obuolius taip pat supjaustyti strypeliais ir viską iškart sumaišyti su majonezu. Galima paskaninti ir papuošti smulkintais saliero lapeliais. Ją galima praturtinti įdedant saujelę įvairių susmulkintų riešutų.

Obuolių mišrainė vaikams

3-4 skanūs obuoliai, riešutų, razinų, citrinos sulčių, cukraus, 2-3 sausainėliai.

Obuolius stambiai sutrinti or sumaišyti su nurodytais priedais, pabarstyti trintais sausainėliais.

Plokštainis su obuoliais

2 su 1/2 didesnės stiklinės miltų, 1 stiklinė ar indelis grietinės, 1 pakelis margarino, dviejų didelių kiaušinių tryniai, pakelis vanilinio cukraus (nebūtinai), šaukštas romo (nebūtinai), 1/2 l obuolienės rūgštesnių obuolių), 1/2 citrinos sulčių ar ant galo šaukštelio citrinos rūgšties

Miltus paberti ant lentos ie burokine tarka sutarkuoti gerai atšaldytą margariną, vis jį pamiltuojant. Tada sudėti grietinę, suberti vanilinį cukrų, kiaušinio trynius ir stambiu duonriekiu peiliu maišyti tešlą iš kraštų vis verčiant į vidurį, peiliu lyg ir kapojant ją. Kai viskas vienodai išsimaišo, šalta ranka greit suminkyti tešlą, suformuoti truputį pailgos formos gumulą, suvynioti jį į popierių nuo margarino ir palikti šaldytuve per naktį ar nors 2-3 valandas.

Šaltai pastovėjusią tešlą, pabarsčius miltų, iškočioti stačiakampiu lakštu, kurį konditeriniu peiliu apipjaustyti tokio dydžio, kad kepimo formoje liktų 1 cm aukštumo kraštas. Išklotą formoje tešlą sukioti įvairiomis kryptimis, kad tešla vienodžiau keptų.

Taip paruoštą tešlą apdėti obuoliene ir šakute ją vienodai paskleisti, tešlos likučius supjaustyti 0,5-0,8 mm platumo juostelėmis ir uždėti vienodais tarpais įstrižai ant obuolienės.

Kepti dujinėje orkaitėje apie 20 min. Pirmas 10 min. kepti karščiau, tada sumažinti karštį ir žiūrėti, kad nedegtų (kartais tenka net truputį praverti orkaitės dureles), ir kepti dar 10 min. Kepiniui atvėsus, pjaustyti nedideliais 3x3 kvadratėliais.

Jei obuolienė nepakankamai rūgšti, patartina įdėti 1/2 citrinos, sutarkavus ją su visa žievele, arba įdėti ant peilio galo citrininės rūgšties. Obuoliu plokstainis

Neturint obuolienės, kepinį galima kepti apdedant tešlą obuolių skiltelėmis. Reikia 5-7 vienodo dydžio obuolių, juos nulupti ir supjaustyti vienodo dydžio skiltelėmis. Prieš dedant skilteles, tešlą reikia pabarstyti maltu cinamonu, sudėjus obuolių skilteles, vėl pabarstyti cinamonu. O iškepus dar pabarstyti cukraus pudra, išmaišius su vienu pakeliu vanilinio cukraus.

Duonos ir obuolių apkepas

400 g senos juodos duonos, 100 g cukraus, 1/2 kg obuolių, šaukštas sviesto, cinamono, 1/2 stiklinės grietinėlės.

Smulkiai sutarkuojame duoną ir sumaišome su trupučiu cukraus. Obuolius nulupame, rupiai sutarkuojame ir patroškiname su cukrumi (kas liko nuo duonos) ir cinamonu. Indą ištepame. Dedame sluoksniais obuolius ir duoną, pašlakstydami grietinėle. Viską sudėjus, užpilame grietinėle bei tirpintu sviestu. Kepame vidutinio karštumo orkaitėje. Valgome šiltą su pienu ar grietinėle.

Ryžiai su obuoliais

150 g ryžių, stiklinės pieno, 40 g sviesto, 90 g džemo, 100 g cukraus, 500 g obuolių, 2 baltymai, riebalų

Užviriname pieną su trupučiu cukraus. Sudedame perrinktus nuplautus ryžius, pridedame riebalų. Paviriname, kol pradeda tirštėti. Ataušiname, sudedame dalį džemo. Obuolius supjaustome, išverdame, pasaldiname ir pertriname per sietelį. Į kepimo formą dedame eilėmis – ryžiai, obuoliai, ryžiai. Viršuje turi būti ryžiai. Padėliojame riebalų gabalėlius, baltymus išplakame ir supilame ant ryžių, pabarstome cukrumi. Iškepusį dekoruojame džemo kruopelytėmis.

Obuolių ir razinų mišrainė

4 obuoliai, 3 šaukštai citrinos sulčių, 3 šaukštai razinų, 3 šaukštai romo ar kokio likerio, 2 šaukštai rūgščios grietinės, 2 šaukštai riešutų ar džiovintų morkų

Obuolius nulupti, supjaustyti skiltelėmis, iškart apšlakstyti citrinos sultimis. Razinas nuplauti, nusausinti, užpilti romu ar likeriu.

Razinas su romu. Medų, citrinos sultis ir grietinę sumaišyti ir užpilti ant obuolių. Papuošti riešutais ar džiovintomis morkomis.

Obuolių pyragas

3 kiaušiniai, 0,5 stiklinės cukraus, 1 stiklinė miltų, 0,5 pakelio kepimo miltelių, 5-6 nulupti su išimtais sėklynais obuoliai, pyrago džiūvėsėlių, sviesto formai tepti

Kiaušiniai iki baltumo išplakami su cukrumi, supilami miltai sumaišyti su kepimo milteliais.

Formą ištepti sviestu ir išbarstyti pyrago džiūvėsėliais, sudėti skiltelėmis supjaustytus obuolius, užpilti paruošta tešla. Kepti 30-40 min.

Obuolių sambukas

4 obuoliai, stiklinė cukraus, 8 g želatinos (2 šaukšteliai), kiaušinio baltymas, ketvirtadalis stiklinės vandens

Geriausiai tinka antaniniaiobuoliai, kurie nuplauti sudedami ant skardos, į kurią įpilama truputis vandens, kad nepridegtų, 180-200o orkaitėje kepami apie 20-30 min.

Iškepti pertrinami per ašutinį sietelį, įdedama cukrus, kiaušinio baltymas ir plakama, kol masė padidėja 3-4 kartus bei pašviesėja. Į plakamą masę dalimis pilama ištirpinta želatina. Išplaktas sambukas supilstomas į formeles, kad sustingtų. Jei sambuko gaminama nedausg, želatiną galima supilti iškart visą baigiant plakti – ir tada plakti tol, kol susidaro standžios putos, o jau tada supilstyti į formeles.

Obuolių sūris

7 kg obuolių, 1 kg cukraus
Obuoliu suris

Iš vakaro obuoliai nuplaunami, nulupami, išimami sėklynai, supjaustomi skiltelėmis, skilteles dar į 2-3 dalis, užpilami cukrumi, išmaišoma, kad cukrus lygiai pasiskirstytų ir, uždengus švaria pašluoste, paliekama ne mažiau kaip 12 valandų.

Po to atsiradusios sultys nupilamos į emaliuotą indą ir verdmos, kol liks trečdalis. Tada į skystį suberiami obuoliai ir verdama pamaišant ant stiprios ugnies, kol tyrė atstoja nuo indo sienelių ir nelimpa prie drėgnos medžiagos.

Tada supilama į sūrmaišius, suslegiama. Išėmus džiovinama. Į sūrius, baigiant virti, galima įdėti riešutų (200-300 g) ar gabaliukais supjaustytų kriaušių, slyvų be kauliukų (0,5 kg).

Obuolių actas

Susmulkintus obuolius arba obuolių žieveles sudedame į trilitrinį stiklainį ir užpilame virintu pasaldintu vandeniu (1 stiklinei vandens imame šaukštą cukraus)/ Uždengiame švariu trigubos marlės gabalėliu ir paliekame 3 savaites. Po to perkošiame ir supilstome į butelius.

Beje, obuolių sultys, įdėjus į jas cukraus ir palaikius šiltai apie 3 savaites, taip pat pavirsta obuolių actu.

Obuolių atliekų drebučiai

Ruošiant obuolių kompotus ir pan. visada lieka atliekų – odelių, sėklalizdžių, turinčių daugiausia pektinų. Jas galima sunaudoti drebučiams.

Į emaliuotą indą (puodą ar dubenį) sudėti visas odeles ir sėklalizdžius, užpilti vandeniu, kad vos apsemtų ir uždengus kaitinti ant nekarštos ugnies apie 2 val.

Ant kito dubens uždėti sietą, supilti puode kaitintas obuolių atliekas ir palikti per naktį, kad pamažu išlašėtų visas nuoviras.

Kitą dieną skystis išmatuojamas litrais. Litrui šio nuoviro dėti 1 kg cukraus ir išmaišyti, kad cukrus ištirptų. Virti taip pat emaliuotame inde, kol pasidarys gražios rausvos spalvos ir nuo šaukšto kris tirštais, stambiais lašais. Verdant maišyti nereikia.

Karšti drebučiai supilami į pusės litro talpos stiklainius ar dar mažesnius ir paliekami ataušti ir sustingti. Po paros aprišami celofanu, viršutinę dalį suvilgant virintu šiltu vandeniu (geriau apgaubia).

Tai labai vertinas pektinu gaminys, tinkantis prie pieniškų patiekalų, ypač su varške.

Obuolių žievelių arbata

Obuolių žieveles reikia gražiai sudžiovinti, vieną kitą netgi paskrudinant. Jose esantis karštis nuo karščio šiek tiek karamelizuojasi, todėl arbata būna gražesnės spalvos ir kvapnesnė.

Stiklinę džiobintų žievelių reikia užpilti litru šalto vandens ir užvirus kaitinti 8-10 min. Perkošus gerti karštą ar šaltą su citrina ir cukrumi ar mėgstama uogiene.

Silkė ir kt.
Žiedadulkės
Saviti delikatesai
Delikatesai: Balutas
Pienas – už ir prieš
Barščiai ir salotos iš žuvų
Delikatesai: Argano aliejus
Prieskoninės daržovės pavasariui
Sumuštiniai, dribsniai ir saldi sriuba
Skrebučiai: paprasta, greita ir skanu
Kaip maisto išvaizda ir kvapas atsiliepia skoniui?
E-bylos: ko nepasako mistiniai E-kodai?
Daugiau įvairių prieskoninių daržovių
Apie sėlenas ir karštą arbatą
Imbieras - virtuvėje ir vaistams
Dilgėlė – švelni kaip šilkas...
Žarnyno bakterijų perspektyva
Dojo Tofu – pragaras žuveliokams
Kukurūzai, špinatai ir kita
Patiekalai iš žuvies
Šventiniai patiekalai
Placebas: kas tai?
Baobabo vaisiai
Miškinis skudutis
Vėžių paradas
Vartiklis