Saviti delikatesai

Balutas: plunksnuotas kiaušinis

Balutas (filip. Ir malaiz. balut - „įpakuotas") – tai virtas perintas anties (arba vištos) kiaušinis, kuriame jau yra susiformavęs vaisius. Daugiausia naudojamas maistui Filipinuose, Kambodžoje (Pong tea khno), Laose (Khai Luk), Vietname (Trung vit lon arba Hot vit lon), Kinijoje (maodan - „plunksnuotas kiaušinis" – sakoma, kad jo idėja Balut-egg perimta iš Filipinų). Balutui priskiriamos kai kurios vos ne stebuklingos gydomosios savybės. Nepaisant religiniam Vakarų spaudimui ir grasinimais ekonominėmis-diplomatinėmis sankcijomis, filipiniečiai tebevartoja šį nacionalinį patiekalą.

Balutas pardavinėjamas gatvėse, filipiniečiai jį valgo kasdien ir jis yra neatskiriama jų maisto raciono dalis. Neretai pateikiamas prie alaus. Ypač jį mėgsta vyrai, nes manoma, kad jis padidina jų potenciją. Balutui priskiriamos afrodiziako savybės. Ypač vertinamas vaisių supantis skystis, kuris išlieka kokybiškame balute. Filipinuose baluto gamyba industrializuota ir nagrinėjamos galimybės jį tiekti į Europą.

Balutas dažniausiai valgomas su druska, citrinos sultimis ir maltais pipirais, o taip pat Vietnamo coriander lapais (pietų Vietname). Tačiau kai kas labiau mėgsta su čili pipirais bei actu. Skystis aplink embrioną yra iš kiaušinio yra nugeriamas iš pramušto kiaušinio, o tada suvalgomas trynys ir vaisius. Suvartojimas visas kiaušinis, nors baltymas gali likti nevalgytas dėl jo standumo, priklausomai nuo laiko, kiek kiaušinis buvo perintas. Neseniai balutą, kaip apetito skatintoją, ėmė tiekti Filipinų restoranuose – keptą, omlete ir net kepinių įdaruose.

Apvaisinti kiaušiniai laikomi šiltai krepšiuose. Po 9 d. jie peržiūrimi prieš šviesą, patikrinant embrioną. Maždaaug dar po 8 d. kiaušinį galima pardavinėti ir naudoti maistui. Balutas verdamas panašiai kaip kietai virtas kiaušinis ir valgomas šiltas. Pardavėjai virtus balutus parduoda kibirėliuose su smėliu (kad išlaikytų šilumą) ir pakeliu druskos. Nevirti balutai pardavinėjami retai (nors kartais parduodami JAV).

Ančių kiaušiniai, kurie po 9-12 d. nesivystė tinkamai, parduodami kaip penoy, kurie atrodo, turi kvapą ir skonį kaip ir įprasti kietai virti kiaušiniai. Filipinų virtuvėje jie kartais kepami kaip ir įprastiniai kiaušiniai ir pateikiami su acto padažu.

Tinkamiausias laikas ruošti balutą priklauso nuo vietovės. Filipiniečiams labiausiai tinka 17 d. perinti balutai (balut sa puti - „įpakuotas baltai"). Vaisius viduje dar nėra labai išsivystęs, nėra snapo, plunksnų ir nagų, kaulai nesusiformavę. Vietnamiečiai labiau mėgsta 19-21 d. balutus, kai jame jau galima įžvelgti paukštį, su tvirtokais kaulais, kurie, vienok, suminkštėja verdami.

Vakaruose šis patiekalas daugeliui kelia pasišlykštėjimą, todėl panaudojamas kai kuriose šou laidose (kaip kad „Baimės faktorius"). „Travel channel" A. Zimmern'as pareiškė, kad 18 d. balutas buvo keisčiausias patiekalas, kurį jis valgė, tačiau skonis buvo geresnis, nei tikėjosi. Roko grupė „Switchfoot" valgė balutus scenoje per koncertą Filipinuose.

Silkė ir kita...
Saviti delikatesai
Šventiniai patiekalai
Pienas – už ir prieš
Naujiena: Baobabo vaisiai
Maistas: kiek tai sveika?
Delikatesai: Argano aliejus
Dojo Tofu – pragaras žuveliokams
Soma, gėrimas iš musmirės?
Tiesa apie mėtų arbatą
Imbieras - virtuvėje ir vaistams
Man pietums trejetą gyvačių!
E-bylos: ko nepasako mistiniai E-kodai?
Kaip maisto išvaizda ir kvapas atsiliepia jo skoniui?
Sumuštiniai, dribsniai ir saldi sriuba
Kelmučiai, kurie šoka apie kelmus
Žarnyno bakterijų perspektyva
Barščiai ir salotos iš žuvų
Apylankos į naudą
Smegenys yra tampomi
Patiekalai iš žuvies
Viskas iš obuolių
Miškinis skudutis
Kokos ritualai
Vėžių paradas
Vartiklis