Silkė: nuo elgetų ant karalių stalo  

Ar žinote, kad valgydami silkę didinate savo seksualinį aktyvumą? O tai, kad anksčiau silkė laikyta nederančiu maistu save gerbiančiam žmogui? Elgetų ir vienuolių maistas tapo delikatesu tik po to, kai vienam olandų žvejui kilo mintis, kaip ją galima apdoroti. Netrukus prasidėjo silkių bumas – be šio patiekalo negalėjo apsieiti nė vieni karališki rūmai.

Kasmet Olandijos Šefeningeno miestelyje švenčiama Silkės diena, kurios metu gyventojai ragauja pirmųjų naujojo sezono silkių. Viena silkių statinaitė dovanojama Olandijos karalienei.

Silkių, kaip ir jos ruošimo būdų, yra daugybė. Silkėje esančios naudingosios medžiagos padeda įveikti stresą, stiprina imuninę ir nervų sistemą. Herring with Avocade, recipe

Silkė su avokadų kremu

Silkę reikia pamarinuoti: užvirinti 3 l vandens, įdėti kilogramą cukraus, supilti litrą acto ir suberti 150 g supjaustytų morkų bei 50 g svogūnų. Silkę sudėti, kai marinatas atvės. Jame ji taps saldžiarūgščio skonio. Silkę reikia marinuoti ne mažiau 12 val.

35 g marinuotos silkės, pusę avokado ir vieną mėlynąjį svogūną supjaustyti kubeliais. Visa tai sumaišyti su tyrele, pagaminta iš likusios avokado pusės, 2 g aitriųjų pipirų, vienos žaliosios citrinos sulčių, 5 g baltojo vyno acto, 10 g alyvuogių aliejaus, druskos ir pipirų.

Gautą masę sudėti į lėkštę. Ant jos uždėti salotos lapą, ant kurio paguldyti prancūziško batono riekelę. Ant viršaus uždėti šiek tiek likusios silkės filė. Patiekalą papuošti krapais, aitriaisiais pipirais ir svogūnų griežinėliais.


Vištienos patiekalai  

Aštrūs bufalo sparneliai

10 vištų sparnelių, 50 pilno grūdo miltų, 5 g aitriųjų pipirų, 5 g Kajeno pipirų, 50 g sviesto, 50 g aštraus padažo, 5 g maltų juodųjų pipirų, 5 g česnako miltelių, aliejaus kepimui, druskos pagal skonį

Aštrūs bufalo sparneliai Miltus sumaišyti su aštriaisiais ir Kajeno pipirais, druska. Šiuo mišiniu įtrinti sparnelius ir laikyti šaltai apie 1 val. Tada iki 15 min. kepti ant silpnos ugnies, kol gražiai apskrus. Sumaišyti padažo ingredientus ir kaitinti ant silpnos ugnies, kol gausis vientisa masė. Apšlakstyti padažu sparnelius ir pateikti su daržovėmis.

„Valdorfo“ salotos

2 virtos vištos krūtinėlės, 70 g majonezo, 80 graikiško jogurto, 2 šaukšteliai citrinų sulčių, 70 g saliero, 70 g graikiškų riešutų, 170 g vynuogių, obuolys, druskos pagal skonį

Majonezą sumaišyti su jogurtu, citrinos sultimis ir druska. Suberti smulkintus vištieną, obuolius, salierus ir riešutus. Sudėti pusiau perpjautas vynuoges ir išmaišyti. Galima papuošti graikiniais riešutais ir pateikti.

Žuvies ir daržovių salotos

400 g karštai rūkytos žuvies, obuolys, agurkas, pomidoras ir svogūnas ar jo laiškai, saujelė žalių salotų lapų, 3 šaukštai aliejaus, druskos, pipirų, acto ir žalumynų

Agurkai, nulupti obuoliai supjaustomi smulkiais kubeliais. Žuvis nulupama ir pašalinami kaulai, tada supjaustoma irgi kubeliais. Svogūnai ar laiškai smulkiai supjaustomi. Visa sudedama į indą, pasūdoma, įberiama pipirų, užpilama padažu iš aliejaus, acto ir smulkiai pjaustytų petražolių.
Salotos sudedamos į salotinę, puošiamos pomidorų, kietai virtų kiaušinių griežinėliais bei salotų lapeliais.


Bulvių patiekalai  

Bulvių ir daržovių trintinė su kumpiu

10 bulvių, salieras, svogūnas, 750 g daržovių sultinio, 200 g virto kiaulienos kumpio, 5 šaukštai sviesto, 400 ml pieno, žalumynų papuošimui, druskos ir pipirų pagal skonį

Bulves, salierą, svogūną nulupti, kartu su kumpiu susmulkinti, užpilti sultiniu ir apie 15 min. virti ant silpnos ugnies. Tada nukošti ir sutrinti. Lydytą sviestą sumaišyti su miltais, pienu ir kaitinti apie 5 min. ant silpnos ugnies. Sumaišyti su trintomis daržovėmis, kumpiu, pagardinti prieskoniais. Nuolat maišant kaitinti dar apie 3 min. Papuošti žalumynais ir patiekti.

Bulvės, įdarytos saldžiomis daržovėmis

4 didelės bulvės, 200 g šparaginių pupelių, 2 morkos, pusė brokolio, svogūnas, 20 g petražolių, pusė šaukštelio česnakinės druskos, druskos ir miltų pagal skonį

Bulves nuplauti, įdėti į kepimo indą ir kepti apie 45 min. 200o karštumo orkaitėje tol, kol gražiai apskrus. Atvėsinti ir perpjauti pusiau.
Bulvės, įdarytos Daržoves susmulkinti ir apie 15 min. virti sūdytame vandenyje. Nukošti, sumaišyti su smulkintomis petražolėmis, česnakine druska ir prieskoniais. Šiuo įdaru įdaryti išskobtas bulvių puseles. Valgyti šiltas.

Daržovių maltinukai

2 bulvės, 50 g virtų pupelių, morka, svogūnas, saldžioji paprika, marinuota chalapos paprika, 90 g macarelos, 3 kiaušiniai, 2 šaukštai majonezo, 60 g džiūvėsėlių, aliejaus kepimui, druskos ir pipirų pagal skonį

Bulves nuskusti, susmulkinti ir išvirti. Pupeles sumaišyti su smulkintu svogūnu ir apie 2 min. kepti ant silpnos ugnies. Tada sudėti tarkuotą morką smulkintą saldžiąją papriką, pagardinti druska ir dar kepti apie 4 min., kol daržovės suminkštės. Tada nukelti ir suberti smulkintą chalapos papriką, sudėti trintas bulves, majonezą, pagardinti prieskoniais ir išmaišyti. Mocarelą supjaustyti pailgais gabalėliais. Paimti šiek tiek daržovių masės, suploti, įdėti po macarelos gabalėlį ir suformuoti pailgus ritinėlius. Maltinukus pamerkti į kiaušinių palkinį, apvolioti džiūvėsėliuose ir kepti ant silpnos ugnies, kol gražiai apskrus. Sudėti ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai. Galima pateikti su šviežiomis daržovėmis.

Bulvių ir sūrio apkepas

8 bulvės, 150 g fermentinio sūrio, 50 g sviesto, 180 ml grietinėlės, 100 ml pieno, svogūnas, trečdalis šaukštelio aitriųjų pipirų, žalumynų papuošimui, druskos ir pipirų pagal skonį

Bulves nuplauti ir apie 20 min. virti sūdytame vandenyje. Tada atvėsinti, nulupti ir laikyti šaltai apie 1 val. Supjaustyti griežinėliais ir sudėti į sviestu išteptą kepimo indą kartu su smulkintais svogūnais. Sviestą išlydyti, paskleisti ant daržovių ir užbarstyti prieskoniais. Tada apšlakstyti grietinėle, pienu, apiberti tarkuotu sūriu ir aitriaisiais pipirais. Apie 25 min. kepti 180o orkaitėje (kol gražiai apskrus). Papuošti žalumynais ir pateikti.

Omletas su petražolėmis

4 bulvės, 40 g petražolių, 3 rūkytos dešrelės, 6 kiaušiniai, pusė svogūno, sviesto kepimui, žalumynų papuošimui, druskos ir pipirų pagal skonį

Bulves nuskusti, susmulkinti ir apie 15 min. virti sūdytame vandenyje. Tuomet nukošti ir pakepinti. Suberti susmulkintas dešreles ir svogūnus ir dar apie 2 min. kepti ant silpnos ugnies. Tada supilti kiaušinių plakinį, suberti smulkintas petražoles, pagardinti prieskoniais ir kepti iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Papuošti žalumynais ir pateikti.

Purus pyragas su parmezanu

1 kg bulvių, 200 g parmezano, 3 kiaušiniai, 200 ml pieno, 3 šaukštai sviesto, česnako skiltelė, žalumynų papuošimui, druskos ir pipirų pagal skonį

Bulves nuskusti, susmulkinti ir apie 20 min. virti sūdytame vandenyje. Atvėsinti ir sutrinti. Sudėti sviestą, kiaušinius, supilti pieną ir išmaišyti. Į šią tešlą suberti tarkuotą sūrį, įdėti trintą česnaką, pagardinti priekoniais ir vėl gerai išmaišyti. Apie 35 min. kepti ū0o orkaitėje, kol gražiai apskrus. Papuošti žalumynais ir pateikti.

Pyragaičiai su baltuoju šokoladu

4 bulvės, 150 g baltojo šokolado, 220 g miltų, 200 g sviesto, 220 g rudojo cukraus, kiaušinis, 80 ml pieno, 1/3 šaukštelio vanilės ekstrakto, pusė šaukštelio kepimo miltelių, pusė šaukštelio druskos, cukraus pudros papuošimui

Bulves nuplauti ir neskustas apie 20 min. virti sūdytame vandenyje. Atvėsinti, nulupti, susmulkinti ir sutrinti. Sviestą išlydyti, sumaišyti su cukrumi, kiaušiniu ir vanilės ekstraktu. Sudėti lydytą šokoladą, bulves ir išmaišyti. Miltus sumaišyti su druska ir kepimo milteliais. Abi mases maišyti pamažu pilant pieną. Iki 180o įkaitintoje orkaitėje kepti apie 25 min. Pateikti supjausčius norimo dydžio gabalėliais, apibarstytais cukraus pudra.

Paminklas bulvei Nemešajeve, Ukraina

Bulvės pagarbinimas

JAV Naujosios Meksikos valstijos Albukerko mieste yra bulvės muziejus. Jame atspindėta visa šio augalo, į Europą atkeliavusio iš Amerikos, istorija: ir tai, kad iš pradžių bulvė iš bažnyčių sakyklų vadinta „velnio vaisiumi“, ir tai, kad J.S. Bachas bulvės garbei sukūrė (deja, nežinomą) muzikinę pjesę.

Tačiau šio muziejaus pradžia yra Belgijoje, kur 1975 m. Tom Hughes Briuselyje iniciavo mokyklos klasės projektą. Pats muziejus buvo įsikūręs Vašingtone, o 1993 m. persikėlė į Albukerką. 1996 m. T. Hughes su žmona įkūrė internetinį „Maisto muziejų“.

Beje, Belgijos Briugės mieste yra vienintelis pasaulyje „bulvyčių fri“ („belgiškų bulvyčių“) muziejus, pateikiantis ne tik bulvyčių, bet ir pačios bulvės istoriją. Jis užima 3 aukštus ir įkurtas 2008 m. O Belgijos Ženapo mieste yra kultūrinių augalų ir bulvės muziejus.

Šiaip, Belgija nėra vienintelė šalis turinti bulvės muziejų: jų yra Danijoje, Italijoje, Anglijoje, Prancūzijoje (2), Vokietijoje (3), Kanadoje (2) ir JAV (3). O Peru beveik kiekviename muziejuje yra bulvei skirta salė. Yra bulvės muziejus ir Rusijoje.

Jis atsidarė 2005 m. rudenį St. Peterburgo srityje esančioje A. Hanibalo sodyboje „Suida“ – mat čia pirmąkart Rusijoje pasodintos bulvės. Jekaterina II nusprendė, kad reikia išbandyti „žemės obuolius“, galinčius padėti per badmečius, ir tai padaryti pavedė A. Hanibalui, jau susipažinusiam su šia kultūra. 1937 m., dalyvaujany N. Vavilovui, čia ir buvo įsteigta bulvių selekcijos stotis, išvedusi daug bulvių rūšių.
Beje, prie Peterburgo privatus verslininkas atidarė nedidelį muziejų su daržu, kuriame augina retas bulvių rūšis. Ten galima paragauti įvairių bulvių patiekalų, o juos užgerti bulvių samagonu.

Dar daugiau nei muziejų yra bulvei skirtų paminklų: Vokietijoje (Erfurte, Bavarijos Pilgramsroite), Lenkijoje (Besekeže), Japonijoje (Uravoje – saldžiajai bulvei batatu), Rumunijoje (lauke prie Georgenio miesto), Švedijoje (valstiečiai su bulvių krepšiu), Rusijoje (keli), Ukrainoje (čia yra paminklas ir bulviniams blynams -„dranikams“).

 

Saviti delikatesai
Viskas iš obuolių
Delikatesai: Balutas
Nauja: Baobabo vaisiai
Kukurūzai, špinatai ir kita
Barščiai ir salotos iš žuvų
Delikatesai: Argano aliejus
Dilgėlė – švelni kaip šilkas...
Man pietums trejetą gyvačių!
Imbieras - virtuvėje ir vaistams
Sumuštiniai, dribsniai ir saldi sriuba
E-bylos: ko nepasako mistiniai E-kodai?
Kaip maisto išvaizda ir kvapas atsiliepia jo skoniui?
Daugiau įvairių prieskoninių daržovių
Dojo Tofu – pragaras žuveliokams
Žarnyno bakterijų perspektyva
Apie sėlenas ir karštą arbatą
Šventiniai patiekalai
Pienas – už ir prieš
Patiekalai iš žuvies
Vėžių paradas
Vartiklis