Šventiniai patiekalai    

Įdarytas karbonadas

Karbonadą supjaustyti storesnėmis riekelėmis, gali būti ir su kauliuku. Iš vienos pusės įpjauti, padaryti „kišenėlę“, į kurią įdėti forminio kumpio riekutę ir fermentinio sūrio ruoželį. Susegti mediniu smeigtuku.

Apvelti miltais, su druska išplaktu kiaušiniu ir pyrago džiūvėsėliais. Apkepti riebaluose iš abiejų pusių.

Vietoje forminio sūrio galima dėti virtų džiovintų grybų arba skiltelėmis pjaustyto svogūno.

Valgyti su keptomis bulvėmis.

Apkeptos morkos

10 vidutinio dydžio morkų, 1 l sultinio ar pasūdyti vandens, 0,5 šaukštelio sausų mielių arba 20 g šviežių, 1 kiaušinis, 1 stiklinė miltų, 1 šaukštas aliejaus, 1 šaukštas obuolių ar kitokio vyno, aliejaus arba riebalų kepimui

Nuskustas morkas 30 min. virti sultinyje ar pasūdytame vandenyje. Į miltus įmušti kiaušinį, įdėti druskos, mieles ir 15-20 min. leisti pakilti. Po to įpilti šaukštą aliejaus, vyno, įberti maltų pipirų ir išmaišyti.

Morkas išgriebti, nusausinti, apvelti paruošta tešla ir kepti karštuose riebaluose (o dar geriau virti) kokias 5 min.

Vietoje morkų galima naudoti salierų griežinėlius ar geltekles.

Vištienos vyniotiniai Vištienos vyniotinis

1 višta, džiovintų obuolių ir slyvų 2 svogūnai, 4 obuoliai, 50 g sviesto, 0,5 stiklinės obuolių vyno, 1 kiaušinis, druskos, maltų pipirų ar kalendros

Džiovintus obuolius ir slyvas išbrinkinti; iš slyvų išimti kauliukus.

Vištą nuplauti, nusausinti, raumenis supjaustyti maždaug po 50 g gabaliukais, juos išmušti, pasūdyti, į kiekvieną gabaliuką įdėti po 2 slyvas ir kelias džiovintų obuolių skilteles, susukti kaip vyniotinius, aptepti išplaktu kiaušiniu ir 10 min. kepti aliejuje, kol gražiai pagels.

Svogūnus ir obuolius nulupti ir supjaustyti skiltelėmis.

Sviestą išlydyti, sudėti paruoštus svogūnus ir 5 min. troškinti uždengtame inde, tada supilti vyną, sudėti obuolius ir dar 7 min. troškinti, pasūdyti, įberti pipirų ar kalendros.

Paruoštus obuolius su svogūnais sudėti į lėkštę, ant viršaus uždėti pusiau įstrižai perpjautus vyniotinius.

Jautienos vyniotiniai

0,5 kg jautienos, 2 svogūnai, 2 marinuoti agurkai, 1 indelis grietinės, 5 šaukštai 9% acto, 1 morka, 1 stiklinė raugintų ar sūdytų grybų, miltų, 2 šaukštai riebalų, garstyčių, druskos

Mėsą supjaustyti gabaliukais, išmušti, ištepti garstyčiomis, įdaryti skiltelėmis pjaustytais svogūnais ir ruoželiais pjaustytais agurkais, susukti, aprišti siūlu. Grietinės ir acto mišinyje 1-2 dienas marinuoti. Tada marinatą nuvarvinti, vyniotinius apvelti miltais ir apkepinti įkaitintuose riebaluose. Morką supjaustyti išilgai į 4 dalis ir iškloti indo dugną, sudėti apkepintus vyniotinius, ant viršaus uždėti ruoželiais supjaustytus grybus (jei buvo sūdyti – prieš tai išmirkius), užpilti pusę marinato, kuriame marinavome vyniotinius, ir ant lengvos ugnies 30-40 min. troškinti uždengtame inde. Likusį marinatą išplakti su arbatiniu šaukšteliu miltų ir supilti į padažą.

Valgyti su bulvių koše. Vyniotinius sudėti į lėkštės vidurį, o aplink – grybus su padažu.

Inkstai su padažu

2-3 nedideli inkstai (geriau jaučių), 2 svogūnai, 1 šaukštas sviesto, 1 šaukštas miltų, 0,5 stiklinės mėsos sultinio, 2 riekutės citrinos ar truputis ištirpdintos citrinos rūgšties, 3 lauro lapeliai, druskos, pipirų arba kalendros

Inkstus išmirkyti šaltame vandenyje, sudėti į pasūdytą vandenį, įdėti lauro lapus ir virti. Tuo metu ruošti padažą: sviesta ir miltus pakepinti, sudėti smulkiai pjaustytus svogūnus, įpilti sultinio ir pasūdyti. Išvirtus inkstus išgriebti, supjaustyti riekutėmis ir, sudėjus į padažą, 5 min. troškinti uždengtame inde. Pridėti 2 riekutes citrinos, grietinės, įberti maltų pipirų ar kalendros.

Valgyti su pakepintomis bulvėmis ir raugintais agurkais.

Ryžiai taurėse

150 g ryžių, 0,5 l pieno, 1 pakelis vanilinio cukraus, 2 kiaušinio tryniai, 1 citrinos sunka, slyvos iš kompoto be kauliukų ar kitos nuvarvintos uogos, 2 šaukštai cukraus

Ryžius išvirti biriai. Pieną užvirinti su vaniliniu cukrumi, sudėti ryžius ir karštoje vandens vonelėje 20 min. kaitinti. Ataušinti. Cukrų, kiaušinio trynius, citrinos sunką išsukti iki baltumo, ardinės su kiaušiniais sumaišyti su paruoštais ryžiais. Į taures dėti slyvas ar uogas pakaitomis su ryžiais, baigti atvėsinti šaldytuve.

Sardinės su kiaušiniais

Maža dėžutė sardinių, 3 kietai virti kiaušiniai, 1 svogūnas, 25 g sviesto, 1 šaukštas susmulkintų petražolių

Sardines ir kiaušinius sukapoti, svogūną susmulkinti ir 2-3 min. pakepinti svieste. Viską sumaišyti. Valgyti su bandele.

Viskas iš obuolių
Delikatesai: Balutas
Tas saldus saldus cukrus
Iš mėlynių ir girtuoklių
Kukurūzai, špinatai ir kita
Barščiai ir salotos iš žuvų
Delikatesai: Argano aliejus
Įvairios prieskoninės daržovės
Imbieras - virtuvėje ir vaistams
Dojo Tofu – pragaras žuveliokams
Sumuštiniai, dribsniai ir saldi sriuba
E-bylos: ko nepasako mistiniai E-kodai?
Kaip maisto išvaizda ir kvapas atsiliepia jo skoniui?
Daugiau įvairių prieskoninių daržovių
Apie sėlenas ir karštą arbatą
Alavijai: dekoratyvus vaistas
Dilgėlė - švelni kaip šilkas...
Patiekalai iš žuvies
Pienas – už ir prieš
Saviti delikatesai
Silkė ir kita...
Baobabo vaisiai
Žiedadulkės
Vartiklis