Kukurūzai, špinatai ir kita

Kukurūzai su sviestu

Nuskabomi lapai, pluoštas, burbuolės dedamos į verdantį pasūdytą vandenį ir verdama 30-40 min.
Valgomi su sviestu.

Kukurūzai su pomidorais

Nuvalytos burbuolės išverdamos sūdytame vandenyje. Kai jau minkšti, nurenkami grūdai, dedami į indą sluoksniais su pomidorų ir svogūnų griežinėliais ir tarkuotu fermentiniu sūriu, uždedama gabaliukais sviesto, įpilama grietinės ir troškinama, kol svogūnai bus minkšti.

Baigiant troškinti įberiama supjaustytų petražolių, salierų ar krapų lapelių.

Valgoma su virtom bulvėmis.


Špinatai

Kiaušiniai su špinatais

300 g pyrago, 4 kiaušiniai, 500 g špinatų, stiklinė pieno, 3 šaukštai sviesto, druskos

Gerai nuplautus špinatus susmulkiname ir troškiname su sviestu. Pasūdome (ir, jei turime, pridedame truputį muskato riešuto). Pyragą supjaustome riekelėmis, apkepiname, kol apskrus. Išplakame kiaušinius su pienu, druska, užpilame pyragą ir pakaitiname, kol sutirštės. Tada kiaušinienę su pyragu sudedame ant troškintų špinatų.

Špinatų balandėliai

400 g mėsos faršo, 300 g špinatų, svogūnas, trynys, 2 šaukštai džiūvėsėlių, druskos, pipirų

Špinatų balandėliai Į faršą sudedame smulkiai pjaustytą svogūną, trynį, džiūvėsėlius, pipirų. Išminkome.

Špinatų lapus apliejame karštu vandeniu. Vienas šalia kito sudedame 3-4 lapelius, ant jų uždedame šaukšt faršo, suvyniojame. Paruoštus balandėlius sudedame į riebalais išteptą troškintuvą, užpilame sultiniu, uždengtus troškiname apie 30 min.

Špinatų apkepas

1 kg bulvių, 2-3 kiaušiniai, 300 g špinatų, 3 šaukštai sviesto, svogūnas, druskos

Išvirtas bulves sutriname pridėdami sviesto, išplaktus kiaušinius, smulkiai supjaustytą ir riebaluose apkeptą svogūną.

Šprinatus ištroškiname su sviestu. Į riebalais išteptą kepimo formą sluoksniuojame: bulvių košė, špinatai, bulvės, špinatai. Viršuje turi būti bulvės. Dar pamėtome sviesto gabalėlių. Kepame orkaitėje. Valgome su grietinės padažu.

Omletas su špinatais

6 kiaušiniai, 0,5 kg špinatų, 50 g miltų, 6 šaukštai pieno, 50 g sviesto, žalumynų (krapų, petražolių)

Trynius, miltus, pieną išmaišome, pasūdome, pridedame smulkiai supjaustytų žalumynų. Paskui įpilame plaktus baltymus. Iškepame omletą. Kai omleto apačia jau iškepusi, o viršus dar drėgnas, ant jo iškrečiame svieste troškintus špinatus. Omletą sulenkiame per pusę.

Blynų tortas su špinatais

Blynams: 0,5 l pieno, 2 stiklinės miltų, 4 kiaušiniai, druskos, cukraus; kepimui: riebalų, sviesto, tarkuoto fermentinio sūrio. Įdarui: 1 kg špinatų, 100 g rūkytų lašinių, 50 g sviesto, svogūnas, 100 g sūrio, 2 kiaušiniai, 2 stiklinės pieno, 2 šaukštai miltų, druskos

Iš miltų, pieno, kiaušinių, druskos užmaišome blynams tešlą. Iškepame plonus blynus. Į nedidelę, riebalais pateptą formą dedame blynus pakaitomis su špinatais. Juos paruošiame taip: gerai nuplautus špinatus ištroškiname, pertriname per sietelį, pridedame su lašinukais pakepintą svogūną ir tirštą pieno padažą. Jį gauname pakaitindami miltus riebaluose ir praskiedžiant pienu. Tada maišant sudedame trynius ir (labai atsargiai) išplaktus kiaušinių baltymus.

Šį blynų tortą pabarstome tarkuotu sūriu, padėliojame sviesto gabalėlius ir kepame. Pabaigoje pašlakstome tirpintu sviestu.


Farširuoti burokėliai

8 nedideli burokėliai, 300 g maltos avienos (jautienos), 2 svogūnai, 200 g rūkytų lašinių, 100 g grietinės, šaukštas miltų, šaukštas krienų, druskos, pipirų

Burokėlius išverdama (pusiau kietai), užpilame šaltu vandeniu, nulupame. Kiekvienam nupjauname viršūnėlę, išgremžiame vidų. Kiaurymę pabarstome druska, pipirais, ir kemšame faršą, sumaišytą su svogūnais, druska ir šaukštu grietinės. Kiekvieną burokėlį uždengiame lašinių juostele. Sudedame į troškintuvą, užpilame trupučiu sultinio arba vandens ir troškiname.

Kai išImame burokėlius, skystį užbaliname grietine, sumaišyta su šaukštu miltų, padažą užviriname. Tada sudedame krienus. Prie burokėlių tinka virtos bulvės.

Purūs blynai

140 g miltų, 2 šaukštai cukraus pudros, 130 ml pieno, kiaušinis, 30 g sviesto, šaukštelis kepimo miltelių, aliejaus kepimui, druskos pagal skonį

Miltus persijoti, sumaišyti su kepimo milteliais, cukrumi ir druska. Pieną išplakti su kiaušiniu ir lydytu sviestu. Tada viską sumaišyti ir apie 3-5 min. palaikyti kambario temperatūroje. Plynus iš abiejų pusių apkepti iš abiejų pusių kol gražiai apskrunda. Patiekiama su uogiene, jogurtu ar klevų sirupu, lydytu sviestu.

Omletas su lašiša

Omletas su lašiša
12 kiaušinių, 110 g rūkytos lašišos, 120 ml grietinėlės, sviesto kepimui,duonos arba batono garnyrui, žalumynų, druskos ir pipirų pagal skonį

Kiaušinius sumaišyti su grietinėle ir išplakti. Pagardinti prieskoniais ir smulkintais žalumynais ir apie 5 min. kepti ant silpnos ugnies. Sudėti smulkintą lašišą ir dar kepti apie 2 min. Pateikti su skrudintos duonos ar batono riekutėmis.

Šviežiais grybais įdarytas omletas

200 g grybų (2 vidutinio dydžio baravykai), 3 kiaušiniai, 3 šaukštai pieno, 2 šaukštai grietinės arba pieno padažo, šaukštas sviesto, druskos pagal skonį

Įdarui grybai nuplaunami, nuvarvinami, smulkiai supjaustomi, pakepinami svieste ir, užpylus tirštu pienišku arba grietinės padažu, išmaišomi.

Kiaušiniai išplakami su pienu, pasūdoma, iškepamas omletas. Į vidų sudėjus grybų įdarą, kraštai užlenkiami ir 4-5 min. įkišama į karštą orkaitę. Pateikiant omletas susukamas voleliu ir palaistomas ištirpintu sviestu.

Lengvi buritai

2 kviečių tortilijos, 100 g virtos dešros, 2 kiaušiniai, 30 g čederio, 50 g virtų pupelių, aliejaus kepimui, druskos ir pipirų pagal skonį

Dešrą susmulkinti ir apie 5 min. kepti ant silpnos ugnies, tada supilti kiaušinių plakinį ir kepti dar apie 4 Tada suberti tarkuotą sūrį, prieskonius ir išmaišyti. Gauta mase ir pupelėmis įdaryti tortilijas, jas įdėti į kepimo indą ir 180o orkaitėje kepti apie 7-8 min. galima pateikti su aštriu padažu.

Agrastų apkepas

250 g vermišelių, 300 g agrastų, 200 g cukraus, 2 kiaušiniai, 2 šaukštai sviesto, druskos

Pasūdytame vandenyje išverdame vermišelius, nusunkiame, į riebalais išteptą formą sluoksniuojame vermišelius su agrastais, išvirtais sirupe. Išplaktus kiaušinių baltymus supilame ant agrastų.

Kepame orkaitėje. Valgome palaistant sirupu, kuriame virė agrastai.

Rabarbarų sriuba su manų košės kleckučiais

1 l saldžios rabarbarų sriubos; kleckučiams: 0,5 stiklinės pieno, 2 šaukštai manų kruopų, kiaušinis, sviesto, druskos

Užviriname pieną, įdedame sviesto, druskos, kruopas. Paviriname ant nedidelės ugnies. Nukeliame. Į košę įmaišome kiaušinį. Dviem šaukšteliais formuojame nedidelius kleckučius, dedame į pasūdytą vandenį ir verdame, kol išplauks. Išimame, atvėsusius sudedame į rabarbarų sriubą.

Briuselio kopūstai

Briuselio kopūstų mišrainės

1. Gūželės supjaustoma juostelėmis, pasūdoma, užpilama majonezu, grietine ar aliejum, atsargiai išmaišoma. Viršus užbarstomas smulkiai pjaustytais svogūnų laiškais, krapais ar petražolėmis.

Briuselio kopūstai 2. Gūželės supjaustomos juostelėmis, užplikoma, nuvarvinamas vanduo. Bulvės išverdamos su lupenomis, nulupamos, supjaustomos griežinėliais. Paruoštos gūželės sumaišomos su grietine ar majonezu, pasūdomos, užpilamos ant paruoštų bulvių ir atsargiai išmaišoma. Pabarstoma kietai virtu, smulkiai sukapotu kiaušiniu ir krapais ar pipirais.

Virti briuselio kopūstai

Gūželės išverdamos sūdytame vandenyje (kad būtų žalios verdant įberiamas truputis geriamosios sodos). Verdama neuždengus indo. Išvirus vanduo nuvarvinamas, gūželės sudedamos į lėkštę, užpilamos lydytu sviestu, pabarstoma pyrago džiūvėsėliais.

Tinka užpilti krienų ar pomidorų padažu, spirgučiais. Jei užpilama pakepintais su svogūnais spirgučiais, valgoma su bulvėmis.

Briuselio kopūstų sriuba

Gūželės verdamos nedideliame kiekyje sūdyto vandens, įdedamas lauro lapelis. Kai suminkštėja, įpilama pieno ir užvirinama. Prieš patiekiant ant stalo, smulkia trintuve sutarkuojama morka ir sudedama į sriubą. Paskaninimui galima įdėti truputį sviesto.

Rauginti briuselio kopūstai

Briuselio kopūstai tinka ir rauginti, eiliuojant su rauginamais gūžiniais kopūstais.

Silkė ir kita...
Viskas iš obuolių
Pienas – už ir prieš
Delikatesai: Balutas
Šventiniai patiekalai
Barščiai ir salotos iš žuvų
Delikatesai: Argano aliejus
Įvairios prieskoninės daržovės
Imbieras - virtuvėje ir vaistams
Sumuštiniai, dribsniai ir saldi sriuba
Dojo Tofu – pragaras žuveliokams
Dilgėlė - švelni kaip šilkas...
„Gyvasis“ vanduo virtuvėje
Apie sėlenas ir karštą arbatą
Skrebučiai: paprasta, greita ir skanu
Daugiau įvairių prieskoninių daržovių
Tas paslaptingas grybas
Tas saldus saldus cukrus
Patiekalai iš žuvies
Saviti delikatesai
Miškinis skudutis
Lauktuvės ateiviams
Baobabo vaisiai
Žiedadulkės
Vartiklis