Patarimai virtuvėje, namų ūkyje ir keli receptai 

Kad rankšluosčiai „nesidraskytų“


Prieš kenkėjus - su druska!

Druskos tirpalas tinka daugeliui daržovių, nes jos užauga saldesnės. Juo palieti burokėliai geriau suformuos šakniavaisius: 1 kibire vandens ištirpinus 50 g druskos. Juos laistykite taip, kad tirpalas nepatektų ant lapų. Tai daryti patariama vasaros pradžioje, kai burokėliai būna užauginę 6-8 tikruosius lapelius.

Druskos tirpalas tinka ir svogūnams, - tada jų laiškai užauga aukštesni. Be to, jis padeda naikinti svogūnų museles. Pavasarį, kai atgyja jų lervos, patariama palieti tirpalu 1 kibire ištirpinus 200 g druskos. Irgi laistyti reikia taip, kad tirpalas nepatektų ant svogūnų laiškų. Be to, nuo muselių padeda ir pelenai, kurie kartu yra ir puiki trąša jiems. Pelenus galima pabarstyti arba paruošti jų skiedinį. Per sezoną, pelenais svogūnus patręšti 3-4 kartus.

Prieš amarus

Veiksmingas yra serenčių antpilas.
Žydėjimo metu nuskintus serenčius išdžiovinkite pavėsyje. Pusę kibiro džiovintų serenčių užpilkite kibiru vandens, 2 paras palikite nusistovėjimui, tada šiame antpile ištirpinkite ūkinį muilą ir paruoštu tirpalu nupurškite amarų užpultus augalus.

Vaiskrūmių gydymas kukurdvelkiais

Kukurdvelkius rinkite tuo metu, kai jų vidus yra prisipildęs tamsiai žalių dulkių (sporų). Tomis sporomis apibarstykite miltligės pažeistus vaiskrūmius; tai padarykite 2-3 kartus.

Ar konservuoti su aspirinu?

Kl. Daugelis šeimininkių teiraujasi, ar galima konservuojant naudoti aspiriną?

Ats. Aspirinas arba acetilsalicilinė rūgštis, - tai ne maisto produktas, o vaistas. Jis nėra toks nekenksmingas, kaip manoma. Todėl vartoti jį galima tik gydytojui leidus ir atitinkamomis dozėmis.

Ilgiau vartojant aspiriną, blogėja kraujo krešėjimas, sutrinka skrandžio ir žarnyno veikla. Šis preparatas blogai veikia dvylikapirštės žarnos ir skrandžio gleivinę, gali sukelti nedidelį kraujavimą.

Be to, reikėtų žinoti, jog produktai, kuriuos konservuojant buvo naudojamas aspirinas, kartais sukelia sensibilizaciją (organizmo jautrumą). Ir tada net kraštutiniu atveju gydymas salicilatais esti neįmanomas dėl alerginių reakcijų.

Konservavimui namų sąlygomis galima naudoti druską, cukrų, actą arba citrinos rūgštį.


Ką daryti nušalus?

 

Sumuštiniai, dribsniai ir saldi sriuba  

Bananiniai sumuštiniai

3 bananai, 6 kiaušiniai, 250 ml pieno, 120 ml grietinėlės, 60 ml apelsinų sulčių, 2 šaukštai vanilės ekstrakto, 2 šaukštai cukraus, 8 baltos forminės duonos riekutės, sviesto kepimui, cukraus pudros, klevų sirupo, druskos, cinamono, muskato pagal skonį

Kiaušinius sumaišyti su pienu, grietinėle, sultimis, vanilės ekstraktu, pagardinti prieskoniais ir iplakti. Apie 10 min. šiame plakinyje mirkyti duonos riekutes. Bananus supljaustyti griežinėliais ir kepti ant silpnos ugnies, kol gražiai apskrus. Tada išgriebti ir sudėti ant popierinio rankšluoščio, kad susigertų riebalai. Ant 4 riekučių sudėti pakeptus bananus, o likusiomis juos užvožti. Kepti ant silpnos ugnies iš abiejų pusių apie 6 min., kol gražiai apskrus, Pateikti apibarsčius cukraus pudra ir apšlakščius klevų sirupu.

Avižiniai dribsniai su jogurtu

270 g avižinių dribsnių, 150 g kokosų drožlių, 170 g džiovintų abrikosų, 20 g pekaninių karijų, 60 g rusojo cukraus, 40 ml rapsų aliejaus, 3 šaukštai klevų sirupo, šaukštelis vanilės ekstrakto, druskos pagal skonį
Jogurtui: 400 g graikiško jogurto, 3 šaukštai medaus, cinamono pagal skonį
Garnyrui: 200 g uogų (šviežių arba šaldytų)

Dribsnius sumaišyti su kokosų drožlėmis, smulkintais abrikosais ir karijomis. Cukrų sumaišyti su aliejumi, sirupu, vanilės ekstraktu, pagardinti druska ir išplakti. Šia mase apšlakstyti Kokosinis keksas avižinių dribsnių mišinį ir gerai išmaišyti. Tada jį sudėti į kepimo indą ir apie 15 min. kepti 180o orkaitėje. Tada palikti atvėsti. Jogurtą sumaišyti su lydytu medumi ir pagardinti cinamonu. Į stiklines sluoksniais dėti jogurtą, dribsnių mišinį ir uogas.

Kokosinis keksas

Reikės: 100 g kokoso drožlių, 140 g kvietinių miltų, 150 g manų kruopų, 180 g cukraus, 200 ml kefyro (3,2% riebumo), 140 ml aliejaus, 1 kiaušinio, trupučio vanilinio cukraus, 1 arbatinio šaukšto kepimo miltelių

Dideliame dubenyje sumaišome visus sausus komponentus, tada supilame kefyrą, aliejų, įmušame kiaušinį ir viską geri išmaišome. Tešla turi būti gana tiršta. Ją supilame į kepimo formą ir apie 40 min. kepame orkaitėje prie 180o. Kai keksas pravėsta, išimame jį iš kepimo formos. Prieš pateikiant, galima papildomai apibarstyti kokoso drožlėmis arba aplieti išlydytu baltu šokoladu.

Traškūs vafliai

60 g graikinių riešutų, 110 g vytintos šoninės, 360 g vaflinių miltų, 80 ml aliejaus, ml aliejaus, 70 ml vandens, 2 kiaušiniai, 120 ml klevų sirupo, aliejaus kepimui, druskos ir cinamono pagal skonį

Riešutus susmulkinti ir apie 10 min. kepti ant silpnos ugnies. Palikti atvėsti. Šoninę susmulkinti ir apie 5 min. kepti ant silpnos ugnies. Padėti ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai. Miltų mišinį sumaišyti su aliejumi, vandeniu, kiaušinių plakiniu ir pridėti prieskonių. Šią tešlą sumaišyti su šonine. Vaflius kepti specialioje keptuvėje iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Apšlakstyti sirupu, papuošti riešutais ir pateikti.

Saldi slyvų sriuba su skrebučiais Slyvų sriuba

0,5 kg slyvų, 2 šaukštai cukraus, stiklinė grietinės, 2 šaukšteliai miltų

Slyvos nuplaunamos, perpjaunamos pusiau, atmetamos sukirmijusios, išverdamos kartu su kauliukais (tai pagerina skonį), pertrinamos per sietą, suberiamas cukrus, pagardinama grietine.
Valgoma su kubeliais supjaustytais skrebučiais.

Sriuba „Sveikata“

4 salierai, 2 svogūnai, 2 šaukšteliai miltų, 2 tryniai, 2 petražolės, pusė šaukšto sviesto, pusė citinos, priedui – duonos skrebučiai

Išvardami nuplauti salierai, petražolės ir svogūnai, tada pertrinami per sietą. Sriuba paskaninama svieste pakepintais miltais, pasūdoma, įspaudžiama citrinos sulčių, įdedami kiaušinių tryniai ir dar kartą pertrinama. Tada gerai pašildoma. Į dubenį sudedami iki gelsvumo pakepinti duonos skrebučiai ir supilama sriuba.

Jautiena su kiaušiniu

230 g virtos jautienos, 2 bulvės, svogūnas, saldžioji paprika, 60 g čederio, sviesto kepimui, druskos ir pipirų pagal skonį

Jautieną susmulkinti ir apie 3 min. kepti ant silpnos ugnies, tada suberti smulkintą svogūną, papriką, bulves ir kepti dar apie 10 min. Tada pagardinti prieskoniais, išmaišyti ir troškinti ant silpnos ugnies apie 15 min. Atskirai iškepti kiaušinius ir uždėti ant jautienos. Apibarstyti smulkintu sūriu ir pateikti.
Julija Augustauskienė-Rudenė
Vakarienė

Jei apkabintumei
Virtuvėje mane,
Su lino puodkėle
Prie puodo karšto...
Nukristų šaukštas,
Į grindis kabarkštelėjęs.
Prijuostė slinktų
Kaip kadais suknia...
Ar pameni?
Ta šilko margo.
Nusikvatotum
Skambia gaida,
Kad vakarienė mūs –
Seniai, seniai
At-au-šo! 

Artišokai

Nupjaunamas kotas ir ketvirtadalis pumpuro nuo viršaus. Stati sustatomi į emaliuotą puodą, įpilama šalto vandens neapsemiant pumpurų, įdedama druskos, įpilama alyvuogių aliejaus ir citrinų sulčių ir verdama 30-40 min.

Valgomas vienas arba įmaišius į įvairias salotas, mišraines. Galima išdroži jo pūkuotą vidurį ir prikrauti ten įdaro.

Paprasčiausias būdas – pirštais laupinėti taurėlapius, dažyti sultingą pagrindą į padažą ir dantimis išbraukti, o taurėlapį išmesti. Liks pumpuro pagrindas, kuriame skanumyno daugiausia. Valgomoji artišoko dalis maža.

Spanguolė

Spanguolė vadinta "aukštapelkių gydytoja". Ja ne tik sužadinamas apetitas, bet ir sustiprinamas imunitetas. Ji padeda ir pakilus temperatūrai, sumažina jos keliamą troškulys. Gausu C vitamino.

Muskatas

Muskatas kilęs iš Molukų salos. Juo gydomos šios ligos: peršalimas, viduriavimas, vidurių pūtimas, žarnyno ir skrandžio skausmai. Tinka blogo burnos kvapo pašalinimui.

Magnis

Magnio turi rupi juoda duona, riešutai, migdolai, ananasai, neluptos bulvės, soja, kviečių sėlenos, grūdų daigai, mielės. Pienas trukdo įsisavinti magnį.

Silkė ir kita...
Viskas iš obuolių
Pienas – už ir prieš
Delikatesai: Balutas
Maistas: kiek tai sveika?
Iš mėlynių ir girtuoklių
Kukurūzai, špinatai ir kita
Barščiai ir salotos iš žuvų
Delikatesai: Argano aliejus
Įvairios prieskoninės daržovės
Imbieras - virtuvėje ir vaistams
Dojo Tofu – pragaras žuveliokams
Skrebučiai: paprasta, greita ir skanu
Grikiai: ir į lėkštę, ir medus arbatai
Daugiau įvairių prieskoninių daržovių
Apie sėlenas ir karštą arbatą
Alavijai: dekoratyvus vaistas
Bruknė – ir skanu, ir vaistas
Dilgėlė - švelni kaip šilkas...
Patiekalai iš žuvies
Saviti delikatesai
Šventiniai patiekalai
Baobabo vaisiai
Manos beieškant
Stručių taukai
Žiedadulkės
Vartiklis