Patarimai virtuvėje, namų ūkyje ir keli receptai
- Jei šaldytuve atsirado nemalonus kvapas, papjaustykite juodos duonos gabaliukų, išdėliokite tarp lentynų ir palaikykite keletą valandų uždarytame šaldytuve.
![]()
- Česnaku kvepiančias rankas ištrinkite kavos tirščiais.
- Kavos tirščiais gerai išplaunami buteliai nuo aliejaus. Keletą šaukštų tirščių įberkite į butelį, įpilkite šilto vandens, pakratykite ir paskalaukite. Vandenį išpilkite, vėl pripilkite pilną švaraus, įberkite šaukštelį sodos ir po 2-3 val. skalaukite švariu vandeniu.
Tam tikslui keletą šaukštų drėgnų tirščių įsukite į vilnonį arba flanelinį skudurėlį ir trinkite batelius, portfelį ar rankinuką.- Stipriu acto tirpalu galima: išvalyti dėmes nuo veidrodžių ir stiklų; nublizginti paauksuotus medinius rėmus, išvalyti vonią, kriauklę, emaliuotus puodus, išplauti riebaluotus indus ir šepečius, išvalyti vaisių dėmes.
- Nuo nuosėdų arbatinuke galite išsivaduoti be jokių chemikalų į kelis gabalus supjaustykite citriną ir 5 min. pavirkite ją arbatinuke. Tada beliks jį tik praskalauti.
- Virtas kiaušinis lupsis geriau, jei prieš verdant į vandenį įpilsite arbatinį šaukštelį acto ir įversite valgomąjį šaukštą druskos
- Kartais trūkstant vietos tenka vieną ant kitos dėti teflonines keptuves. Tokiu atveju būtinai tarp jų įdėkite popierinių servetėlių ar rankšluoščių, kad nesubraižytumėte apsauginio sluoksnio.
- Kepama šviežia žuvis netrupės, jeigu prieš tai ją pasūdysite ir palaikysite 10-15 min., kad įsigertų druska.
- Išimti druskos perteklių iš sriubos galima su viena ar pora bulvių. Nuskuskite ir įdėkite į sriubą, pavirkite ant silpnos ugnies apie 15 min. Tada jas galima išimti ir baigti virti atskirai.
- Anksčiau laiko nuskinti pomidorai sunoksta anksčiau juos įvyniojus į laikraštinį popierių.
- Bulvių nelaikykite greta svogūnų: svogūnų išskiriamos lakios medžiagos skatina bulvių žėlimą.
- Su žiupsneliu druskos pienas nesurūgs.
- Dantų pasta yra puiki abrazyvinė medžiaga. Tad pasibaigus jos galiojimo laikui, neišmeskite tūbelės. Ja, pvz., galima nuvalyti rusvas kavos apnašas puodelyje ar pašalinti smulkius įbrėžimus rankinio laikrodžio stikle.
- Suėmę smulkiu švitriniu popieriumi stiklainį lengvai atidarysite.
- Lentelę mėsos pjaustymui laikas nuo laiko reikėtų nušveisti švitriniu popieriumi, kd pašalintumėm įsigėrusias mėsos sultis. Po to lentelę reikia nuplauti virinto vandens srove (iš virdulio).
- Pašalinti skausmą po nedidelio nudegimo galima plonu dantų pastos sluoksniu.
- Perdžiūvusią izoliacinę juostą, praradusią lipnumą ir elastingumą, dar bus galima panaudoti, jei kelias sekundes visą ritinį pakaitinsite mikrobangėje.
- Pjūklas dažnai įstringa drėgnoje medienoje. Pjūklo dantis patrinkite ūkiniu miuilu ar stearino žvake pjauti taps lengviau.
Kad rankšluosčiai nesidraskytų
- Į skalbyklę kartu su skalbimo milteliais įberkite šaukštą druskos rankšluosčiai bus purūs, o spalvos ilgiau nebluks;
- Džiovinkite juos ne užmetę ant virvės, o segtukais pritvirtinę jų kampučius;
- Kilpinių rankšluosčių niekada nelyginkite;
- Nepirkite rankšluosčių, kurių sudėtyje yra viskozės tokie ir greičiau susidėvi, ir blogiau sugeria drėgmę.
Ar konservuoti su aspirinu?
Kl. Daugelis šeimininkių teiraujasi, ar galima konservuojant naudoti aspiriną?
Ats. Aspirinas arba acetilsalicilinė rūgštis, - tai ne maisto produktas, o vaistas. Jis nėra toks nekenksmingas, kaip manoma. Todėl vartoti jį galima tik gydytojui leidus ir atitinkamomis dozėmis.
Ilgiau vartojant aspiriną, blogėja kraujo krešėjimas, sutrinka skrandžio ir žarnyno veikla. Šis preparatas blogai veikia dvylikapirštės žarnos ir skrandžio gleivinę, gali sukelti nedidelį kraujavimą.
Be to, reikėtų žinoti, jog produktai, kuriuos konservuojant buvo naudojamas aspirinas, kartais sukelia sensibilizaciją (organizmo jautrumą). Ir tada net kraštutiniu atveju gydymas salicilatais esti neįmanomas dėl alerginių reakcijų.
Konservavimui namų sąlygomis galima naudoti druską, cukrų, actą arba citrinos rūgštį.
Sumuštiniai, dribsniai ir saldi sriuba
Bananiniai sumuštiniai
3 bananai, 6 kiaušiniai, 250 ml pieno, 120 ml grietinėlės, 60 ml apelsinų sulčių, 2 šaukštai vanilės ekstrakto, 2 šaukštai cukraus, 8 baltos forminės duonos riekutės, sviesto kepimui, cukraus pudros, klevų sirupo, druskos, cinamono, muskato pagal skonįKiaušinius sumaišyti su pienu, grietinėle, sultimis, vanilės ekstraktu, pagardinti prieskoniais ir iplakti. Apie 10 min. šiame plakinyje mirkyti duonos riekutes. Bananus supljaustyti griežinėliais ir kepti ant silpnos ugnies, kol gražiai apskrus. Tada išgriebti ir sudėti ant popierinio rankšluoščio, kad susigertų riebalai. Ant 4 riekučių sudėti pakeptus bananus, o likusiomis juos užvožti. Kepti ant silpnos ugnies iš abiejų pusių apie 6 min., kol gražiai apskrus, Pateikti apibarsčius cukraus pudra ir apšlakščius klevų sirupu.
Avižiniai dribsniai su jogurtu
270 g avižinių dribsnių, 150 g kokosų drožlių, 170 g džiovintų abrikosų, 20 g pekaninių karijų, 60 g rusojo cukraus, 40 ml rapsų aliejaus, 3 šaukštai klevų sirupo, šaukštelis vanilės ekstrakto, druskos pagal skonį
Jogurtui: 400 g graikiško jogurto, 3 šaukštai medaus, cinamono pagal skonį
Garnyrui: 200 g uogų (šviežių arba šaldytų)Dribsnius sumaišyti su kokosų drožlėmis, smulkintais abrikosais ir karijomis. Cukrų sumaišyti su aliejumi, sirupu, vanilės ekstraktu, pagardinti druska ir išplakti. Šia mase apšlakstyti
avižinių dribsnių mišinį ir gerai išmaišyti. Tada jį sudėti į kepimo indą ir apie 15 min. kepti 180o orkaitėje. Tada palikti atvėsti. Jogurtą sumaišyti su lydytu medumi ir pagardinti cinamonu. Į stiklines sluoksniais dėti jogurtą, dribsnių mišinį ir uogas.
Kokosinis keksas
Reikės: 100 g kokoso drožlių, 140 g kvietinių miltų, 150 g manų kruopų, 180 g cukraus, 200 ml kefyro (3,2% riebumo), 140 ml aliejaus, 1 kiaušinio, trupučio vanilinio cukraus, 1 arbatinio šaukšto kepimo milteliųDideliame dubenyje sumaišome visus sausus komponentus, tada supilame kefyrą, aliejų, įmušame kiaušinį ir viską geri išmaišome. Tešla turi būti gana tiršta. Ją supilame į kepimo formą ir apie 40 min. kepame orkaitėje prie 180o. Kai keksas pravėsta, išimame jį iš kepimo formos. Prieš pateikiant, galima papildomai apibarstyti kokoso drožlėmis arba aplieti išlydytu baltu šokoladu.
Traškūs vafliai
60 g graikinių riešutų, 110 g vytintos šoninės, 360 g vaflinių miltų, 80 ml aliejaus, ml aliejaus, 70 ml vandens, 2 kiaušiniai, 120 ml klevų sirupo, aliejaus kepimui, druskos ir cinamono pagal skonįRiešutus susmulkinti ir apie 10 min. kepti ant silpnos ugnies. Palikti atvėsti. Šoninę susmulkinti ir apie 5 min. kepti ant silpnos ugnies. Padėti ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai. Miltų mišinį sumaišyti su aliejumi, vandeniu, kiaušinių plakiniu ir pridėti prieskonių. Šią tešlą sumaišyti su šonine. Vaflius kepti specialioje keptuvėje iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Apšlakstyti sirupu, papuošti riešutais ir pateikti.
Saldi slyvų sriuba su skrebučiais
0,5 kg slyvų, 2 šaukštai cukraus, stiklinė grietinės, 2 šaukšteliai miltųSlyvos nuplaunamos, perpjaunamos pusiau, atmetamos sukirmijusios, išverdamos kartu su kauliukais (tai pagerina skonį), pertrinamos per sietą, suberiamas cukrus, pagardinama grietine.
Valgoma su kubeliais supjaustytais skrebučiais.Sriuba Sveikata
4 salierai, 2 svogūnai, 2 šaukšteliai miltų, 2 tryniai, 2 petražolės, pusė šaukšto sviesto, pusė citinos, priedui duonos skrebučiaiIšvardami nuplauti salierai, petražolės ir svogūnai, tada pertrinami per sietą. Sriuba paskaninama svieste pakepintais miltais, pasūdoma, įspaudžiama citrinos sulčių, įdedami kiaušinių tryniai ir dar kartą pertrinama. Tada gerai pašildoma. Į dubenį sudedami iki gelsvumo pakepinti duonos skrebučiai ir supilama sriuba.
Jautiena su kiaušiniu
230 g virtos jautienos, 2 bulvės, svogūnas, saldžioji paprika, 60 g čederio, sviesto kepimui, druskos ir pipirų pagal skonįJautieną susmulkinti ir apie 3 min. kepti ant silpnos ugnies, tada suberti smulkintą svogūną, papriką, bulves ir kepti dar apie 10 min. Tada pagardinti prieskoniais, išmaišyti ir troškinti ant silpnos ugnies apie 15 min. Atskirai iškepti kiaušinius ir uždėti ant jautienos. Apibarstyti smulkintu sūriu ir pateikti.
Julija Augustauskienė-Rudenė Vakarienė Jei apkabintumei Virtuvėje mane, Su lino puodkėle Prie puodo karšto... Nukristų šaukštas, Į grindis kabarkštelėjęs. Prijuostė slinktų Kaip kadais suknia... Ar pameni? Ta šilko margo. Nusikvatotum Skambia gaida, Kad vakarienė mūs Seniai, seniai At-au-šo!Artišokai
Nupjaunamas kotas ir ketvirtadalis pumpuro nuo viršaus. Stati sustatomi į emaliuotą puodą, įpilama šalto vandens neapsemiant pumpurų, įdedama druskos, įpilama alyvuogių aliejaus ir citrinų sulčių ir verdama 30-40 min.
Valgomas vienas arba įmaišius į įvairias salotas, mišraines. Galima išdroži jo pūkuotą vidurį ir prikrauti ten įdaro.
Paprasčiausias būdas pirštais laupinėti taurėlapius, dažyti sultingą pagrindą į padažą ir dantimis išbraukti, o taurėlapį išmesti. Liks pumpuro pagrindas, kuriame skanumyno daugiausia. Valgomoji artišoko dalis maža.
Spanguolė
Spanguolė vadinta "aukštapelkių gydytoja". Ja ne tik sužadinamas apetitas, bet ir sustiprinamas imunitetas. Ji padeda ir pakilus temperatūrai, sumažina jos keliamą troškulys. Gausu C vitamino.
Muskatas
Muskatas kilęs iš Molukų salos. Juo gydomos šios ligos: peršalimas, viduriavimas, vidurių pūtimas, žarnyno ir skrandžio skausmai. Tinka blogo burnos kvapo pašalinimui.
Magnis
Magnio turi rupi juoda duona, riešutai, migdolai, ananasai, neluptos bulvės, soja, kviečių sėlenos, grūdų daigai, mielės. Pienas trukdo įsisavinti magnį.
Silkė ir kita...
Viskas iš obuolių
Pienas už ir prieš
Delikatesai: Balutas
Maistas: kiek tai sveika?
Iš mėlynių ir girtuoklių
Kukurūzai, špinatai ir kita
Barščiai ir salotos iš žuvų
Delikatesai: Argano aliejus
Įvairios prieskoninės daržovės
Imbieras - virtuvėje ir vaistams
Dojo Tofu pragaras žuveliokams
Skrebučiai: paprasta, greita ir skanu
Daugiau įvairių prieskoninių daržovių
Apie sėlenas ir karštą arbatą
Alavijai: dekoratyvus vaistas
Bruknė ir skanu, ir vaistas
Dilgėlė - švelni kaip šilkas...
Patiekalai iš žuvies
Saviti delikatesai
Šventiniai patiekalai
Baobabo vaisiai
Manos beieškant
Žiedadulkės
Vartiklis