Imbieras - virtuvėje ir vaistams

Pagardas

Pagal paruošimo būdą imbieras skirstomas į juodąjį ir baltąjį, Juodasis imbieras gaunamas, kai šakniastiebis, nenulupus žievės, nuplikomas verdančiu vandeniu. Baltajam imbierui šakniastiebiai nulupami ir 6 val. mirkomi 2% chlorkalkių tirpale arba sulfitinėje rūgštyje. Paskui šakniastiebiai išdžiovinami.

Šis prieskonis parduodamas šakniastiebių gabalais, maltas, cukruotas ar glaistytas šokoladu, kaip ekstraktas imbierinio alaus gamybai. Jis dera su kitais prieskoniais, jo dedama į kario mišinį. Imbieras dedamas ir į aukščiausios rūšies šviesų alų.

Kulinarijoje naudojami imbiero milteliai. Jais gardina silkę ir kiaulieną saldžiarūgščiame padaže, jūros gėrybes. Imbieras suteikia malonų kvapą žuvienei, avienos, vištienos sultiniams. Jo dedama į avienos, jautienos, veršienos, vištienos, kalakutienos, žąsienos patiekalus. Kinai deda jo į koldūnus ir troškintus kukulius su įdaru. Su imbieru ruošiama daugybė padažų, juo pagardina marinatus, marinuoja melionus ir agurkus.

Konditerijoje juo aromatizuoja sausainius, meduolius, pyragus, melionų uogienę. Kinijoje iš jo verdama uogienė, gaminami cukatai. Daugelyje Azijos šalių juo pagardinami gėrimai (kompotai, medaus gėrimai, arbatos)..

Ginger Į mėsos ir žuvies gaminius jis beriamas likus 20 min. iki gaminimo pabaigos, į saldžius patiekalus 0 likus 5 min.

Gydo ir ramina

Dar Konfucijus ir Hipokratas aprašė šildantį imbiero poveikį ir jo naudą virškinamajam traktui.

Jis ypač efektyvus esant pykinimui, kurį sukelia įvairūs supimai ir jūros liga. Tam linkusiems patariama kasdien suvartoti po 1 g sausų imbiero miltelių.

Imbieras ramina skausmą. Anglijoje juo malšinami skrandžio diegliai. JAV geria imbiero degtinę, kai nori atsikratyti pavargusių raumenų įtampos. Indijoje šviežią imbiero košę tepa ant smilkinių esant migrenai.

Medicina pripažįsta priešuždegiminį ir imuninę sistemą stiprinantį imbiero poveikį, nors kai kurių jo savybių dar nepatvirtino. Imbieras naudingas sergant artritu ir mažina cholesterolio kiekį, taip atitolindamas infarktą. Nors tas faktas dar nepatvirtintas. Jis gerina virškinimą, skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą. Imbiero, pipirmėtės, juodojo šeivamedžio ir kraujažolės arbata malšina stiprius pilvo skausmus.

Grožio šaltinis

Europos detoksikacijos centruose rekomenduoja imbiero arbatą gerti prieš valgį ir miegą – taaip siekiama stimuliuoti ir išvalyti žarnyną. Azijos centruose siūloma gerti imbiero gėrimus baigian tonizuojančias procedūras.

Lašas imbiero aliejaus vonioje nuims raumenų skausmus. Masažas su šiuo aliejumi gerina kraujotaką, greitina raumenų apykaitą. Jis taikomas reumato profilaktikai. Jis vis dažniau sutinkamas aromaterapijos kompozicijose. Retkarčiais panaudojamas kvepalų pramonėje.


Šilauogė

Jos įvardijamos kaip jaunystės uogos. Jos teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą: apie pusę visų mineralinių medžiagų sudaro kalio junginiai, ypač daug fosforo, mangano. Iš organinių rūgščių išskirtinos gintaro, citrinos, chinino rūgštys. Tačiau šilauogės labiausiai vertinamos dėl fenolinių junginių – antocianidų, flavenolių, fenolimų rūgščių. Šie junginiai saugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų poveikio, stabdo senėjimo procesus, teigiamai veikia organizmą pradinėse vėžinių susirgimų stadijose. Japonai ištyrė teigiamą poveikį regėjimui, šilauogėse esantys amocianinai mažina akių nuovargį dirbantiems kompiuteriu, stiprina regėjimą.

Varnalėša

Ji naudinga kepenims, jas valo ir gydo. Varnalėšų lapų sultys su medumi jau po 5 min. smarkiai sumažina skausmą, gydo uždegimus.

Šaknų nuoviras stiprina plaukus. Rudenį šaknys džiovinamos ir paruošiamos ilgesniam laikymui bei vartojimui.

Žiedadulkės
Saviti delikatesai
Viskas iš obuolių
Delikatesai: Balutas
Maistas: kiek tai sveika?
Naujiena: Baobabo vaisiai
Kukurūzai, špinatai ir kita
Delikatesai: Argano aliejus
Prieskoninės daržovės pavasariui
Dojo Tofu – pragaras žuveliokams
Dilgėlė - švelni kaip šilkas...
Soma, gėrimas iš musmirės?
Daugiau įvairių prieskoninių daržovių
E-bylos: ko nepasako mistiniai E-kodai?
Kaip maisto išvaizda ir kvapas atsiliepia jo skoniui?
Sumuštiniai, dribsniai ir saldi sriuba
Apie sėlenas ir karštą arbatą
Žarnyno bakterijų perspektyva
Alavijai - dekoratyvus vaistas
Barščiai ir salotos iš žuvų
Iš mėlynių ir girtuoklių
Kai reikia laisvinamųjų
Patiekalai iš žuvies
Žvejybos matematika
Pienas – už ir prieš
Silkė ir kita...
Žudantys smegenys
Manos beieškant
Kokos ritualai
Vėžių paradas
'Vartiklio' svetainė