Skrebučiai: paprasta, greita ir skanu  

Skrebučius pasigaminti nesudėtinga – tereikia kruopščiai laikytis dviejų reikalavimų: kepti karštoje orkaitėje (ar skrebutinėje) ir valgyti karštus, nes atvėsę praranda ir išvaizdą, ir skonį. Apdėtas priedais riekutes geriausia kepti folga išklotoje skardoje. Prieš nešant į stalą galima papuošti šviežiomis daržovėmis, citrinos griežinėliais, petražolėmis ar krapais.

Labiausiai tinka vakarykštis pyragas, kuris suraikomas maždaug 1 cm storio riekutėmis, nupjaustoma pluta (ją galima sudžiovinti, sugrūsti ir naudoti kaip džiūvėsių miltus). Riekutes iš abiejų pusių plonai aptepto sviestu ar margarinu ir, sudėjus į skardą, 5-7 min. skrudinti karštoje orkaitėje. Geras skrebutis turi būti apsitraukęs traškia plutele, o viduje likti minkštas. Jei orkaitė nebus pakankamai karšta, tai į srebutį tik įsisunks aptepimo sviestas, o ilgiau jį palaikius, sukietės visas skrebutis. Kepant skrebučius keptuvėje, pyrago riekutės pašlakstomos pienu ir paliekamos 20-30 min., kad vienodai pasiskirstytų drėgmė, o tada jie dedami į įkaitintus riebalus ir iš abiejų pusių gerai apspirginami. Tačiau keptuvėje kepti skrebučiai prisigeria daugiau riebalų, todėl sunkiau virškinami ir yra koloringesni.

Skrebučius pateikiame kaip priedus prie salotų ir kitų patiekalų, sriubų, be to, ant jų galima paduoti ir paukštienos kepenėles – jas apibarsčius miltais ir trumpai apkepus svieste. Atskirai galima pakepinti svogūnų žiedų. Tada ant iškepto skrebučio uždedamos pakepintos kepenėlės ir svogūnai, pabarstoma smulkia druska (prieš kepant kepenėles nesūdoma, nes sukietės).

Skrebučiai su priedais gaminami taip: ant pakepinto skrebučio sudedami produktai, pabarstoma tarkuotu fermentiniu sūriu arba užpilama tirštu pieno padažu, išplaktu su tryniu ir tarkuotu sūriu. Tada dar kartą apkepama, kol susidarys sūrio ar padažo plutelė.

Skrebučiai su sūriu

1. Išsukti trynį su 1 valg. šaukštu alaus, pridėti truputį paruoštų garstyčių, sumaišyti su 2 valg. šaukštais tarkuoto sūrio, sudėti šią masę ant skrebučio ir apkepti.

2. Išplakto baltymo putas išmaišyti su 1,5-2 valg. šaukštais tarkuoto sūrio, įdėti truputį muskato riešuto; dėti ant paruoštų skrebučių ir apkepti.

Skrebučiai su žuvimi

1. Ant paruošto skrebučio dėti susmulkintų žuvies konservų pomidorų padaže, pabarstyti tarkuotu sūriu ir apkepti. Pyragaitis

2. Skrebučius aptepti šprotų paštetu, apibarstyti tarkuotu sūriu, apkepti, papuošti citrina, krapais, petražolėmis.

3. Krevečių pastą (30-50 g) sumaišyti su tarkuotu sūriu (galima įdėti ir baltymo putų), uždėti ant skrebučio ir apkepti. Galima po to papuošti.

4. Paruoštą skrebutį apibarstyti tarkuotu sūriu, uždėti kilkių puselių (išėmus kaulus ir nulupus odelę; galima naudoti ir ančiuvius), ant viršaus barstyti tarkuoto sūrio, sumaišyto su aštriu pomidorų padažu, ir apkepti.

Skrebučiai su grybais ir daržovėmis

1. Šviežius (džiovintus pirma išmirkyti) grybus apvirti, susmulkinti, patroškinti svieste su smulkiai pjaustytu svogūnu, pabarstyti trupučiu miltų, atskiesti grietine, kad būtų tirštoka masė. Pasūdyti, įberti pipirų. Apdėti šia mase skrebutį, apibarstyti tarkuotu sūriu ir apkepti.

2. Ant skrebučio uždėti griežinėlį virto kumpio, grybų masės, barstyti sūriu ir apkepti.

3. Skrebutį apdėti virtos ar keptos paukštienos gabaliukais, užtepti grybų mase, barstyti sūriu ir apkepti.

4. Ant skrebučio dėti šprotų puseles arba plonai aptepti šprotų paštetu, dėti grybų masę, barstyti sūriu ir apkepti.

5. Skrebutį pabarstyti sūriu, apdėti pomidoro griežinėliais, pabarstyti druska ir raudonaisiais pipirais, ant viršaus užbarstyti sūrio ir apkepti (vietoje pamidorų galima naudoti ir pomidorų pastą).

Skrebučiai su mėsa

1. Kumpio kapotą dešrą sumalti ir lygiomis dalimis sumaišyti su tarkuotu sūriu, įdėti išplaktą kiaušinį (arba tirštos grietinės), truputį sutrintų kmynų; mase aptepti skrebučius, pabarstyti sūriu ir apkepti.

2. Išilgai perpjauti dešreles ir pašildyti vandenyje. paruošti tirštą pieno padažą (nubrauktą šaukštą miltų ištrinti su nubrauktu šaukštu sviesto, 1 stiklinę pieno pastatyti ant ugnies ir įmaišyti paruoštą miltų masę ir virti maišant, kol gerai sutirštės, pasūdyti, papipiruoti, ir įplakti trynį). Į padažą įmaišyti truputį tarkuotų krienų ir acto. Ant skrebučio dėti dešrelių puseles, užpilti pieno padažu, apibarstyti tarkuotu sūriu ir apkepti (vietoje prienų galima įdėti aštraus pomidorų padažo).

3. Lygiomis dalimis imti daktariškos dešros ir rūkyto kumpio, viską sumalti, sumaišyti su plaktu kiaušiniu, pridėti pipirų aštrumui. Aptepti mase skrebučius, barstyti sūriu ir apkepti.

Desertiniai skrebučiai

1. Išplakti 1 stiklinę pieno su 1-2 valg. šaukštais uogienės. Išmirkyti pyragą iame piene, paskui išplaktame kiaušinyje, pabarstyti džiūvėsiais ir kepti svieste ar margarine. Tinka prie arbatos ar kompoto.

2. Stiklinę pieno išplakti su kiaušiniu ir trupučiu cukraus, pamirkyti pyragą ir apkepti svieste. Paduoti pašildytose lėkštutėse palaistytą sirupu ar su vaisiais iš kompoto arba su uogiene.

3. Mažus riestainėlius užpilti pašildytu pienu ir palaikyti, kol suminkštės (tik neleisti stipriai išsileisti). Tada apkepinti svieste, pabarstyti aguonomis ir paduoti prie arbatos ar kompoto.

4. Skrebutį plonai aptepti kokiu nors marmeladu (ar apdėti plonais vaisių griežinėliais), ant viršaus uždėti švelnaus skonio lydyto sūrio riekelių, pabarstyti kapotais riešutais ir apkepti.


Visko po truputį    

Avižinė košė – pusryčiams!

Tai viena lengviausiai paruošiamų ir skaniausia košė, o kartu ir puikus baltymų bei ląstelienos šaltinis, kurią valgant gerėja medžiagų apykaita, auga raumenų masė. Vienoje avižinės košės lėkštėje yra ketvirtadalis visos paros ląstelienos normos – tad veikia tarsi žarnyno šluota, kartu šalindama ir šlakus, vaistų ir alkoholio liekanas. Avižose gausu kalio, fosforo, magnio, cinko, chromo, kobalto, geležies, fluoro, jodo, vitaminų A, E, B1, B2, B6, P. Taip pat avižos – puikus oksidantas. Jos tinka mažakraujystės profilaktikai, normalizuoja skrandžio veiklą, palaiko grožį ir sveikatą. Valgykite košę, kai pučia ar skauda pilvą. Ji tinka ir vėžinių susirgimų profilaktikai. O ypač palankiai virškinimo sistemą veikia avižinis kisielius, tinkantis viduriuojant ar užkietėjus viduriams.

Avižose esantis biotinas naudingas odai ir padeda sergant dermatinu ar alergija. Be to, avižos stimuliuoja protinę veiklą, gerina atmintį. Avižinė košė mažina cholesterolio kiekį kraujyje ir yra gera profilaktikos priemonė prieš širdies bei kraujagyslių ligas, padedanti sureguliuoti kraujo spaudimą. Ją tinka valgyti sergant diabetu, o avižos padeda pašalinti skysčių perteklių organizme.

Žuvies ir daržovių salotos

400 g karštai rūkytos žuvies, obuolys, agurkas, pomidoras ir svogūnas ar jo laiškai, saujelė žalių salotų lapų, 3 šaukštai aliejaus, druskos, pipirų, acto ir žalumynų

Agurkai, nulupti obuoliai supjaustomi smulkiais kubeliais. Žuvis nulupama ir pašalinami kaulai, tada supjaustoma irgi kubeliais. Svogūnai ar laiškai smulkiai supjaustomi. Visa sudedama į indą, pasūdoma, įberiama pipirų, užpilama padažu iš aliejaus, acto ir smulkiai pjaustytų petražolių.
Salotos sudedamos į salotinę, puošiamos pomidorų, kietai virtų kiaušinių griežinėliais bei salotų lapeliais.

Aštri pomidorų sriuba

Reikės: 1 kiaušinio, 3 valgomųjų šaukštų kvietinių miltų, 6 pomidorų, 1 obuolio, 1 aitriojo pipiro, 1 valgomojo šaukšto aliejaus, 1 l daržovių sultinio, žiupsnio bazilikų, pagal skonį druskos, juodųjų pipirų, cukraus

Pomidorus nuplaukime ir supjaustykime smulkiais kubeliais. Obuolį supjaustykime ketvirčiais, išimkime sėklides ir supjaustykime skiltelėmis. Aitrųjį pipirą perpjaukime pusiau išilgai, išimkime sėklas ir supjaustykime nedideliais gabalėliais. Keptuvėje įkaitinkime aliejų. Tada sudėkime pomidorus, obuolius, pipirą – ir troškinkime uždengę dangčiu, kol sukris. Viską pertrinkime per sietelį. Tada užvirinkime sultinį, sudėkime gautą pomidorinę tyrę, pagardinkime cukrumi, druska ir pipirais. Kiaušinį suplakime su miltais ir maišydami supilkime į sriubą. Palaukime, kol užvirs, ir, pabarstę smulkintais bazilikais, patiekite ant stalo.

Brokolių pyragas su faršu

Brokolinių kopūstų pyragas

Reikės: 350 g miltų, 100 ml kefyro, 100 g sviesto, 250 g faršo, 200 g brokolinių kopūstų, 150 g sūrio, 1 kiaušinio, 200 g grietinės, 1 svogūno, žiupsnelio druskos, žiupsnelio maltų pipirų

Iš miltų, kefyro ir sviesto išminkyti tešlą ir pusvalandžiui įdėti į šaldymo kamerą. Po to ją iškočioti ir iškloti į kepimo indą. Iš maltos mėsos pasidaryti kukuliukus, apkepti juos keptuvėje ir išdėlioti ant tešlos. Tada brokolinius kopūstus išskaidyti ir išdėlioti tarp mėsos. Pabarstyti druska ir pipirais. Svogūną nulupti, supjaustyti ir apkepintą aliejuje sudėti ant mėsos. Ant viršaus užbarstyti tarkuoto sūrio. Kiaušinį išplakti su druska, išmaišyti su grietine ir užpilti ant viršaus. Kepti orkaitėje apie 30 min. 185o temperatūroje.

Jogurtinis keksas

Reikės: 3 stiklinių kvietinių miltų, pusės stiklinės cukraus, 250 g sviesto, 4 kiaušinių, 2/3 stiklinės jogurto, 15 g mielių, 2 valgomųjų šaukštų tarkuotų citrinos žievelių, 6 valgomųjų šaukštų įvairiaspalvių vaisinių cukatų, 3-4 valgomųjų šaukštų razinų be kauliukų.

Iki baltumo išsukime sviestą su cukrumi ir nepaliaudami sukti įmuškime kiaušinius, sudėkime jogurtą, miltus, citrinų žieveles bei su šaukšteliu cukraus sutrintas mieles. Tada sudėkime cukatas ir razinas. Gautą tešlą suplikime į kepimo formą, palaukime, kol pakils ir kepkime apie valandą vidutinio karštumo orkaitėje. Prieš patiekiant papuoškime cukraus glajumi, riešutų branduoliais, cukatomis.


Vištienos patiekalai    

Aštrūs bufalo sparneliai

Aštrūs bufalo sparneliai
10 vištų sparnelių, 50 pilno grūdo miltų, 5 g aitriųjų pipirų, 5 g Kajeno pipirų, 50 g sviesto, 50 g aštraus padažo, 5 g maltų juodųjų pipirų, 5 g česnako miltelių, aliejaus kepimui, druskos pagal skonį

Miltus sumaišyti su aštriaisiais ir Kajeno pipirais, druska. Šiuo mišiniu įtrinti sparnelius ir laikyti šaltai apie 1 val. Tada iki 15 min. kepti ant silpnos ugnies, kol gražiai apskrus. Sumaišyti padažo ingredientus ir kaitinti ant silpnos ugnies, kol gausis vientisa masė. Apšlakstyti padažu sparnelius ir pateikti su daržovėmis.

„Valdorfo“ salotos

2 virtos vištos krūtinėlės, 70 g majonezo, 80 graikiško jogurto, 2 šaukšteliai citrinų sulčių, 70 g saliero, 70 g graikiškų riešutų, 170 g vynuogių, obuolys, druskos pagal skonį

Majonezą sumaišyti su jogurtu, citrinos sultimis ir druska. Suberti smulkintus vištieną, obuolius, salierus ir riešutus. Sudėti pusiau perpjautas vynuoges ir išmaišyti. Galima papuošti graikiniais riešutais ir pateikti.

Sumuštiniai, dribsniai ir saldi sriuba  

Bananiniai sumuštiniai

3 bananai, 6 kiaušiniai, 250 ml pieno, 120 ml grietinėlės, 60 ml apelsinų sulčių, 2 šaukštai vanilės ekstrakto, 2 šaukštai cukraus, 8 baltos forminės duonos riekutės, sviesto kepimui, cukraus pudros, klevų sirupo, druskos, cinamono, muskato pagal skonį

Kiaušinius sumaišyti su pienu, grietinėle, sultimis, vanilės ekstraktu, pagardinti prieskoniais ir iplakti. Apie 10 min. šiame plakinyje mirkyti duonos riekutes. Bananus supljaustyti griežinėliais ir kepti ant silpnos ugnies, kol gražiai apskrus. Tada išgriebti ir sudėti ant popierinio rankšluoščio, kad susigertų riebalai. Ant 4 riekučių sudėti pakeptus bananus, o likusiomis juos užvožti. Kepti ant silpnos ugnies iš abiejų pusių apie 6 min., kol gražiai apskrus, Pateikti apibarsčius cukraus pudra ir apšlakščius klevų sirupu.

Avižiniai dribsniai su jogurtu

270 g avižinių dribsnių, 150 g kokosų drožlių, 170 g džiovintų abrikosų, 20 g pekaninių karijų, 60 g rusojo cukraus, 40 ml rapsų aliejaus, 3 šaukštai klevų sirupo, šaukštelis vanilės ekstrakto, druskos pagal skonį
Jogurtui: 400 g graikiško jogurto, 3 šaukštai medaus, cinamono pagal skonį
Garnyrui: 200 g uogų (šviežių arba šaldytų)

Dribsnius sumaišyti su kokosų drožlėmis, smulkintais abrikosais ir karijomis. Cukrų sumaišyti su aliejumi, sirupu, vanilės ekstraktu, pagardinti druska ir išplakti. Šia mase apšlakstyti Kokosinis keksas avižinių dribsnių mišinį ir gerai išmaišyti. Tada jį sudėti į kepimo indą ir apie 15 min. kepti 180o orkaitėje. Tada palikti atvėsti. Jogurtą sumaišyti su lydytu medumi ir pagardinti cinamonu. Į stiklines sluoksniais dėti jogurtą, dribsnių mišinį ir uogas.

Kokosinis keksas

Reikės: 100 g kokoso drožlių, 140 g kvietinių miltų, 150 g manų kruopų, 180 g cukraus, 200 ml kefyro (3,2% riebumo), 140 ml aliejaus, 1 kiaušinio, trupučio vanilinio cukraus, 1 arbatinio šaukšto kepimo miltelių

Dideliame dubenyje sumaišome visus sausus komponentus, tada supilame kefyrą, aliejų, įmušame kiaušinį ir viską geri išmaišome. Tešla turi būti gana tiršta. Ją supilame į kepimo formą ir apie 40 min. kepame orkaitėje prie 180o. Kai keksas pravėsta, išimame jį iš kepimo formos. Prieš pateikiant, galima papildomai apibarstyti kokoso drožlėmis arba aplieti išlydytu baltu šokoladu.

Traškūs vafliai

60 g graikinių riešutų, 110 g vytintos šoninės, 360 g vaflinių miltų, 80 ml aliejaus, ml aliejaus, 70 ml vandens, 2 kiaušiniai, 120 ml klevų sirupo, aliejaus kepimui, druskos ir cinamono pagal skonį

Riešutus susmulkinti ir apie 10 min. kepti ant silpnos ugnies. Palikti atvėsti. Šoninę susmulkinti ir apie 5 min. kepti ant silpnos ugnies. Padėti ant popierinio rankšluosčio, kad Slyvų sriuba susigertų riebalai. Miltų mišinį sumaišyti su aliejumi, vandeniu, kiaušinių plakiniu ir pridėti prieskonių. Šią tešlą sumaišyti su šonine. Vaflius kepti specialioje keptuvėje iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Apšlakstyti sirupu, papuošti riešutais ir pateikti.

Saldi slyvų sriuba su skrebučiais

0,5 kg slyvų, 2 šaukštai cukraus, stiklinė grietinės, 2 šaukšteliai miltų

Slyvos nuplaunamos, perpjaunamos pusiau, atmetamos sukirmijusios, išverdamos kartu su kauliukais (tai pagerina skonį), pertrinamos per sietą, suberiamas cukrus, pagardinama grietine.
Valgoma su kubeliais supjaustytais skrebučiais.

Sriuba „Sveikata“

Julija Augustauskienė-Rudenė
Vakarienė

Jei apkabintumei
Virtuvėje mane,
Su lino puodkėle
Prie puodo karšto...
Nukristų šaukštas,
Į grindis kabarkštelėjęs.
Prijuostė slinktų
Kaip kadais suknia...
Ar pameni?
Ta šilko margo.
Nusikvatotum
Skambia gaida,
Kad vakarienė mūs –
Seniai, seniai
At-au-šo! 
4 salierai, 2 svogūnai, 2 šaukšteliai miltų, 2 tryniai, 2 petražolės, pusė šaukšto sviesto, pusė citinos, priedui – duonos skrebučiai

Išvardami nuplauti salierai, petražolės ir svogūnai, tada pertrinami per sietą. Sriuba paskaninama svieste pakepintais miltais, pasūdoma, įspaudžiama citrinos sulčių, įdedami kiaušinių tryniai ir dar kartą pertrinama. Tada gerai pašildoma. Į dubenį sudedami iki gelsvumo pakepinti duonos skrebučiai ir supilama sriuba.

Jautiena su kiaušiniu

230 g virtos jautienos, 2 bulvės, svogūnas, saldžioji paprika, 60 g čederio, sviesto kepimui, druskos ir pipirų pagal skonį

Jautieną susmulkinti ir apie 3 min. kepti ant silpnos ugnies, tada suberti smulkintą svogūną, papriką, bulves ir kepti dar apie 10 min. Tada pagardinti prieskoniais, išmaišyti ir troškinti ant silpnos ugnies apie 15 min. Atskirai iškepti kiaušinius ir uždėti ant jautienos. Apibarstyti smulkintu sūriu ir pateikti.

Artišokai

Nupjaunamas kotas ir ketvirtadalis pumpuro nuo viršaus. Stati sustatomi į emaliuotą puodą, įpilama šalto vandens neapsemiant pumpurų, įdedama druskos, įpilama alyvuogių aliejaus ir citrinų sulčių ir verdama 30-40 min.

Valgomas vienas arba įmaišius į įvairias salotas, mišraines. Galima išdroži jo pūkuotą vidurį ir prikrauti ten įdaro.

Paprasčiausias būdas – pirštais laupinėti taurėlapius, dažyti sultingą pagrindą į padažą ir dantimis išbraukti, o taurėlapį išmesti. Liks pumpuro pagrindas, kuriame skanumyno daugiausia. Valgomoji artišoko dalis maža.

Silkė ir kt.
Saviti delikatesai
Receptai is grybų
Šventiniai patiekalai
Barščiai ir salotos iš žuvų
Apie sėlenas ir karštą arbatą
Imbieras - virtuvėje ir vaistams
Sumuštiniai, dribsniai ir saldi sriuba
Dojo Tofu – pragaras žuveliokams
Prieskoninės daržovės pavasariui
Grikiai: ir į lėkštę, ir medus arbatai
Kaip maisto išvaizda ir kvapas atsiliepia skoniui?
E-bylos: ko nepasako mistiniai E-kodai?
Daugiau įvairių prieskoninių daržovių
Žarnyno bakterijų perspektyva
Dilgėlė – švelni kaip šilkas...
Kukurūzai, špinatai ir kita
Patiekalai iš žuvies
Pienas – už ir prieš
Viskas iš obuolių
Miškinis skudutis
Vėžių paradas
Žiedadulkės
Vartiklis