Skrebučiai: paprasta, greita ir skanu  

Skrebučius pasigaminti nesudėtinga – tereikia kruopščiai laikytis dviejų reikalavimų: kepti karštoje orkaitėje (ar skrebutinėje) ir valgyti karštus, nes atvėsę praranda ir išvaizdą, ir skonį. Apdėtas priedais riekutes geriausia kepti folga išklotoje skardoje. Prieš nešant į stalą galima papuošti šviežiomis daržovėmis, citrinos griežinėliais, petražolėmis ar krapais.

Labiausiai tinka vakarykštis pyragas, kuris suraikomas maždaug 1 cm storio riekutėmis, nupjaustoma pluta (ją galima sudžiovinti, sugrūsti ir naudoti kaip džiūvėsių miltus). Riekutes iš abiejų pusių plonai aptepto sviestu ar margarinu ir, sudėjus į skardą, 5-7 min. skrudinti karštoje orkaitėje. Geras skrebutis turi būti apsitraukęs traškia plutele, o viduje likti minkštas. Jei orkaitė nebus pakankamai karšta, tai į srebutį tik įsisunks aptepimo sviestas, o ilgiau jį palaikius, sukietės visas skrebutis. Kepant skrebučius keptuvėje, pyrago riekutės pašlakstomos pienu ir paliekamos 20-30 min., kad vienodai pasiskirstytų drėgmė, o tada jie dedami į įkaitintus riebalus ir iš abiejų pusių gerai apspirginami. Tačiau keptuvėje kepti skrebučiai prisigeria daugiau riebalų, todėl sunkiau virškinami ir yra koloringesni.

Skrebučius pateikiame kaip priedus prie salotų ir kitų patiekalų, sriubų, be to, ant jų galima paduoti ir paukštienos kepenėles – jas apibarsčius miltais ir trumpai apkepus svieste. Atskirai galima pakepinti svogūnų žiedų. Tada ant iškepto skrebučio uždedamos pakepintos kepenėlės ir svogūnai, pabarstoma smulkia druska (prieš kepant kepenėles nesūdoma, nes sukietės).

Skrebučiai su priedais gaminami taip: ant pakepinto skrebučio sudedami produktai, pabarstoma tarkuotu fermentiniu sūriu arba užpilama tirštu pieno padažu, išplaktu su tryniu ir tarkuotu sūriu. Tada dar kartą apkepama, kol susidarys sūrio ar padažo plutelė.

Skrebučiai su sūriu

1. Išsukti trynį su 1 valg. šaukštu alaus, pridėti truputį paruoštų garstyčių, sumaišyti su 2 valg. šaukštais tarkuoto sūrio, sudėti šią masę ant skrebučio ir apkepti.

2. Išplakto baltymo putas išmaišyti su 1,5-2 valg. šaukštais tarkuoto sūrio, įdėti truputį muskato riešuto; dėti ant paruoštų skrebučių ir apkepti.

Skrebučiai su žuvimi

1. Ant paruošto skrebučio dėti susmulkintų žuvies konservų pomidorų padaže, pabarstyti tarkuotu sūriu ir apkepti. Pyragaitis

2. Skrebučius aptepti šprotų paštetu, apibarstyti tarkuotu sūriu, apkepti, papuošti citrina, krapais, petražolėmis.

3. Krevečių pastą (30-50 g) sumaišyti su tarkuotu sūriu (galima įdėti ir baltymo putų), uždėti ant skrebučio ir apkepti. Galima po to papuošti.

4. Paruoštą skrebutį apibarstyti tarkuotu sūriu, uždėti kilkių puselių (išėmus kaulus ir nulupus odelę; galima naudoti ir ančiuvius), ant viršaus barstyti tarkuoto sūrio, sumaišyto su aštriu pomidorų padažu, ir apkepti.

Skrebučiai su grybais ir daržovėmis

1. Šviežius (džiovintus pirma išmirkyti) grybus apvirti, susmulkinti, patroškinti svieste su smulkiai pjaustytu svogūnu, pabarstyti trupučiu miltų, atskiesti grietine, kad būtų tirštoka masė. Pasūdyti, įberti pipirų. Apdėti šia mase skrebutį, apibarstyti tarkuotu sūriu ir apkepti.

2. Ant skrebučio uždėti griežinėlį virto kumpio, grybų masės, barstyti sūriu ir apkepti.

3. Skrebutį apdėti virtos ar keptos paukštienos gabaliukais, užtepti grybų mase, barstyti sūriu ir apkepti.

4. Ant skrebučio dėti šprotų puseles arba plonai aptepti šprotų paštetu, dėti grybų masę, barstyti sūriu ir apkepti.

5. Skrebutį pabarstyti sūriu, apdėti pomidoro griežinėliais, pabarstyti druska ir raudonaisiais pipirais, ant viršaus užbarstyti sūrio ir apkepti (vietoje pamidorų galima naudoti ir pomidorų pastą).

Skrebučiai su mėsa

1. Kumpio kapotą dešrą sumalti ir lygiomis dalimis sumaišyti su tarkuotu sūriu, įdėti išplaktą kiaušinį (arba tirštos grietinės), truputį sutrintų kmynų; mase aptepti skrebučius, pabarstyti sūriu ir apkepti.

2. Išilgai perpjauti dešreles ir pašildyti vandenyje. paruošti tirštą pieno padažą (nubrauktą šaukštą miltų ištrinti su nubrauktu šaukštu sviesto, 1 stiklinę pieno pastatyti ant ugnies ir įmaišyti paruoštą miltų masę ir virti maišant, kol gerai sutirštės, pasūdyti, papipiruoti, ir įplakti trynį). Į padažą įmaišyti truputį tarkuotų krienų ir acto. Ant skrebučio dėti dešrelių puseles, užpilti pieno padažu, apibarstyti tarkuotu sūriu ir apkepti (vietoje prienų galima įdėti aštraus pomidorų padažo).

3. Lygiomis dalimis imti daktariškos dešros ir rūkyto kumpio, viską sumalti, sumaišyti su plaktu kiaušiniu, pridėti pipirų aštrumui. Aptepti mase skrebučius, barstyti sūriu ir apkepti.

Desertiniai skrebučiai

1. Išplakti 1 stiklinę pieno su 1-2 valg. šaukštais uogienės. Išmirkyti pyragą iame piene, paskui išplaktame kiaušinyje, pabarstyti džiūvėsiais ir kepti svieste ar margarine. Tinka prie arbatos ar kompoto.

2. Stiklinę pieno išplakti su kiaušiniu ir trupučiu cukraus, pamirkyti pyragą ir apkepti svieste. Paduoti pašildytose lėkštutėse palaistytą sirupu ar su vaisiais iš kompoto arba su uogiene.

3. Mažus riestainėlius užpilti pašildytu pienu ir palaikyti, kol suminkštės (tik neleisti stipriai išsileisti). Tada apkepinti svieste, pabarstyti aguonomis ir paduoti prie arbatos ar kompoto.

4. Skrebutį plonai aptepti kokiu nors marmeladu (ar apdėti plonais vaisių griežinėliais), ant viršaus uždėti švelnaus skonio lydyto sūrio riekelių, pabarstyti kapotais riešutais ir apkepti.


Vištienos patiekalai    

Aštrūs bufalo sparneliai

10 vištų sparnelių, 50 pilno grūdo miltų, 5 g aitriųjų pipirų, 5 g Kajeno pipirų, 50 g sviesto, 50 g aštraus padažo, 5 g maltų juodųjų pipirų, 5 g česnako miltelių, aliejaus kepimui, druskos pagal skonį

Aštrūs bufalo sparneliai Miltus sumaišyti su aštriaisiais ir Kajeno pipirais, druska. Šiuo mišiniu įtrinti sparnelius ir laikyti šaltai apie 1 val. Tada iki 15 min. kepti ant silpnos ugnies, kol gražiai apskrus. Sumaišyti padažo ingredientus ir kaitinti ant silpnos ugnies, kol gausis vientisa masė. Apšlakstyti padažu sparnelius ir pateikti su daržovėmis.

„Valdorfo“ salotos

2 virtos vištos krūtinėlės, 70 g majonezo, 80 graikiško jogurto, 2 šaukšteliai citrinų sulčių, 70 g saliero, 70 g graikiškų riešutų, 170 g vynuogių, obuolys, druskos pagal skonį

Majonezą sumaišyti su jogurtu, citrinos sultimis ir druska. Suberti smulkintus vištieną, obuolius, salierus ir riešutus. Sudėti pusiau perpjautas vynuoges ir išmaišyti. Galima papuošti graikiniais riešutais ir pateikti.

Žuvies ir daržovių salotos

400 g karštai rūkytos žuvies, obuolys, agurkas, pomidoras ir svogūnas ar jo laiškai, saujelė žalių salotų lapų, 3 šaukštai aliejaus, druskos, pipirų, acto ir žalumynų

Agurkai, nulupti obuoliai supjaustomi smulkiais kubeliais. Žuvis nulupama ir pašalinami kaulai, tada supjaustoma irgi kubeliais. Svogūnai ar laiškai smulkiai supjaustomi. Visa sudedama į indą, pasūdoma, įberiama pipirų, užpilama padažu iš aliejaus, acto ir smulkiai pjaustytų petražolių.
Salotos sudedamos į salotinę, puošiamos pomidorų, kietai virtų kiaušinių griežinėliais bei salotų lapeliais.

Silkė ir kt.
Saviti delikatesai
Šventiniai patiekalai
Receptai is grybų
Barščiai ir salotos iš žuvų
Apie sėlenas ir karštą arbatą
Imbieras - virtuvėje ir vaistams
Sumuštiniai, dribsniai ir saldi sriuba
Dojo Tofu – pragaras žuveliokams
Prieskoninės daržovės pavasariui
Kaip maisto išvaizda ir kvapas atsiliepia jo skoniui?
E-bylos: ko nepasako mistiniai E-kodai?
Daugiau įvairių prieskoninių daržovių
Žarnyno bakterijų perspektyva
Kukurūzai, špinatai ir kita
Dilgėlė – švelni kaip šilkas...
Patiekalai iš žuvies
Pienas – už ir prieš
Viskas iš obuolių
Miškinis skudutis
Vėžių paradas
Žiedadulkės
Vartiklis